Slaver i 2012

Slaver i 2012

Trodde du slaveri var noe som hørte fortiden til? Tro om igjen...

Frontline 2012

Frontline er en nasjonal misjonskonferanse for ungdom, som arrangeres av NLM Ung i Oslo denne helga. iTro har selvsagt et journalistteam til stede for å dekke begivenheten.

Til tross for at slaveri har vært forbudt siden 1965, er antallet slaver høyere en noen gang. Over 27 millioner mennesker i verdenen er i dag kategorisert som slaver. Maren Sofie Næss fra Stavanger hadde i dag et seminar på Frontline om menneskehandel.

mennesker blir behandlet som en eiendom som kan kjøpes og selges

21-åringen sier selv  at hun brenner for temaet. For øyeblikket tar hun lærerutdanning i Stavanger, og engasjerer seg for bekjempelse av menneskehandel på fritiden. Hun definerer slavehandel som «et system der mennesker blir behandlet som en eiendom som kan kjøpes og selges, og blir tvunget til å arbeide». Hun fortalte om forskjellige metoder bakmenn bruker for å få tak i offer; kidnapping, falske jobbtilbud, «lover-boys» og utnyttelse av ødelagte familier er typiske fremgangsmåter.

Som et eksempel  på sistnevnte, viste Næss en filmsnutt om Rania, som var offer for husslaveri i en alder av åtte år. Etter at moren døde, sendte faren Rania med en annen marokkansk familie til Frankrike, i den tro at hun skulle få et bedre liv. Rania var slave i ti år før hun fikk hjelp av en nabo til å rømme.

slavehandel kan skje til og med i nabolaget vårt

Selv om folk flest tror at slavehandel er noe som ikke skjer i dag, er det derimot svært aktuelt, selv her i Norge. Her til lands har det blitt registrert over 300 ofre. Næss ber oss om å være oppmerksom på at slavehandel kan skje til og med i nabolaget vårt. Kun 1% av alle jenter som er offer for sex-slaveri, blir sluppet fri.

Organisasjonen A21 arbeider  i hele Europa for å øke denne prosenten. De har et firedelt mål: Å forhindre at folk blir kidnappet og gjort til slaver. Å beskytte de som har kommet ut av slavelivet. Arrestere kidnapperene, og gi dem en rettferdig straff. Og sist men ikke minst, å lage et skjold av lover som forhindrer smutthull til å kidnappe.

Hvordan kan du  hjelpe til? Problemet til A21, er at de færreste har hørt om dem. De oppfordrer alle til å spre budskapet, noe som Næss gjentar flere ganger. Del siden på Facebook, Instagram eller Twitter. De skriver på hjemmesiden deresat dersom vi står sammen om å stoppe slavehandel, kan det forsvinne helt. Som Edmund Bruke har sagt: «Alt som skal til for at det onde skal seire, er at de gode ikke gjør noen ting».

Foto: Hanna- @ flickr