iTro lanserer «kristen-tinder»-app

iTro lanserer «kristen-tinder»-app

Appen "Du og jeg og viTro" skal hjelpe kristen ungdom å finne hverandre midt i korona-tiden.

"Du og jeg og viTro"

I dag lanseres den kristne datingappen «Du og jeg og viTro» av NLM Ung og iTro.

Denne saken var en aprilsnarr, så iTro beklager til alle dere som ikke fant appen da dere skulle laste den ned .

Våren er her, og det som pleier å være en høysesong for flørting og sjekking, er i stedet blitt til en tid preget av korona og hjemmeisolasjon.

Derfor har iTro og NLM ung på rekordtid fått laget en ny, kristen datingapp for ungdom. Appen har fått det passende navnet «Du og jeg og viTro».

Målet er at denne appen skal gjøre at romantikken kan blomstre som om det var en hvilken som helst vår – ja, kanskje enda mer!

iTro har tatt en prat med NLM ung-leder Hans Kristan Skaar, som har stått i bresjen for utviklingen av denne appen.

– Vi har smelt sammen et slags «kristen-tinder», som skal sikre at kristen ungdom fortsatt finner hverandre, selv om koronaen gjør normal flørting vanskeligere, forteller Skaar begeistret.

Avgjørende for misjonen

– Det at unge folk fortsetter å finne hverandre er helt avgjørende for misjonens fremtid, legger han til. – Men mange vet dessverre ikke sitt eget beste. Derfor har vi laget denne appen, så kan vi hjelpe dem å finne the perfect match.

Han mener eksisterende dating-apper dessverre ikke er godt nok tilrettelagt for kristne, fordi de ikke tar den kristne kulturen på alvor. Det gjør derimot Du og jeg og viTro-appen så til de grader, mener han.

– Vi har bygget inn alt det flotteste kristen kultur har å by på inn i systemet vårt, slik at du garantert vil treffe en kristen som du vil fungere godt sammen med, forteller Skaar.

Et banebrytende filter

Den viktigste funksjonen i appen mener Skaar er det såkalte «Rogalands-filteret».

– Denne er banebrytende! roper han entusiastisk, – Her svarer du på om du er åpen for å date rogalendinger eller ikke. Du velger enten «Ingen rogalendinger», «Kun rogalendinger» eller «Både rogalendinger og ikke-rogalendinger».

Det er såpass store kulturelle forskjeller mellom Rogaland og resten av kristen-Norge, at det er helt avgjørende å ha et gjennomtenkt forhold til dette før det er for sent, mener Skaar.

Nøye utvalgte spørsmål

Skaar ønsker egentlig ikke å røpe alle filtrene som ligger innebygd i appen før den lanseres. Men etter noen øyeblikks tenkepause ombestemmer han seg, og nevner de fleste av dem likevel.

– Misjonærbarn-filteret

Det er klart at det er nødvendig med et misjonærbarn-filter, når det er en misjonsorganisasjon som har utviklet en dating-app. Her er det fire mulige svaralternativer:

– Ikke misjonærbarn
– Ekte misjonærbarn
– Wannabe-misjonærbarn
– Wanna-have-misjonærbarn

– Favoritt-bibelvers-filteret

For NLM og iTro er det viktig at to unge mennesker som finner hverandre står grunnfestet i en solid bibelforståelse. Vi har derfor programmert appen slik at ditt favoritt-bibelvers automatisk vil matche andre bibelvers og til sammen produsere en mest mulig «sunn teologi».

Med andre ord vil for eksempel «For av nåde er dere frelst, ved tro» (Ef 2,8)  bli matchet med «arbeid på deres egen frelse» (Fil 2,12). Skaar røper også at det kan oppstå problemer hvis noen velger Joh 3,16, siden den matcher med alle bibelvers.

– Kjærlighetsspråk-filteret

De fem kjærlighetsspråkene må matches med omhu, og dette vil også bli kommunisert til den andre når man matcher i appen. Å vite om den andres kjærlighetsspråk vil gjøre forholdet en stor tjeneste, og man vil unngå mange misforståelser. De fem kjærlighetsspråkene  er som kjent:

1. Anerkjennende ord
2. Tid for hverandre
3. Gaver
4. Tjenester
5. Fysisk nærhet

Etter å tenkt seg nøye om, droppet Skaar å legge inn det han mener er det sjette kjærlighetsspråket: Pepsi Max

– Armvinkel-når-du-lovsynger-filteret

Her måles det fra 0-180 graders vinkel. 0 = hendene henger rett ned, mens 180 = hendene rett opp.

Dette er virkelig en gamechanger for mange kristne. Få ting er pinligere enn å ha en helt annen lovsangstilnærming enn din partner!

– Favorittdrikke-filteret

Her er det selvsagt bare tre alternativer:

– Kaffe
– Utvannet husholdningssaft
– Umulig å velge mellom kaffe og utvannet husholdningssaft

– Barne-eller-voksendåp-filteret

Dette er kanskje selvforklarende, men ikke mindre viktig av den grunn. Ved å avklare dette på forhånd, sparer man seg for ganske mange utfordringer og diskusjoner på sikt.

– Favoritt-film-filteret

Her er det kun oppgitt fem alternativer:

– Warroom
– Fireproof
– Faith Like Potatoes
– Courageous
– Sekulær film med ikke-kristne verdier

Hvor mange stoler klarer du å bære på en gang?

I følge Skaar vil man også måtte svare på flere forskjellige spørsmål før man kan bruke appen.

Dette er spørsmål som ved første øyekast kan virke trivielle, men som i følge Skaar forteller noe om hva slags person du er på bedehuset, i kirka eller i bibelgruppa. I første omgang er det tre spørsmål:

– Hvor mange stoler klarer du å bære på en gang?
– Hvor mange lys klarer du å tenne med én fyrstikk?
– Hvor mange brownies klarer du å lage på én kveld?

Uenig i kritikken

Etter nitti minutter er Hans Kristian Skaar omsider ferdig med sin presentasjon.. Når iTro spør han om kritikken som har blitt rettet mot ham som NLM Ung-leder før lansering av appen, rister han oppgitt på hodet.

– Haters gonna hate, som jeg pleier å si! Folk finner alltid noe å kritisere. Hvis vi ikke hadde lansert denne appen nå, så ville de sikkert kritisert oss for at vi ikke gjorde det. Noen blir aldri fornøyd. Jeg sier det igjen: Haters gonna hate!

– Dersom det ikke hadde kommet kritikk for arbeidet vårt, hadde det vært et tegn på at vi var ute å kjøre, forteller Skaar skråsikkert.

Tidlig matching er lønnsomt

– Apropos kritikk. Du har jo særlig fått kritikk for at appen har 14 års aldersgrense, forstår du at noen mener dette er etisk problematisk? 

– Nei, ikke egentlig. Er det ikke bare flott at ungdommen finner hverandre tidlig, da? Det gjelder spesielt de som har huket av for «wanna have-misjonærbarn». Disse må finne sammen og gifte seg så fort som mulig, slik at de kan sendes ut i misjonens tjeneste ved første mulighet, sier Skaar.

– Det vil også være lønnsomt for NLM å sende ut gifte misjonærer, i og med at disse er «ett kjød».  Man får dermed to misjonærer til prisen av én!

Etter å ha ledd bort de kritiske røstene, avslutter Skaar med å  si at han gleder seg til appen blir tatt i bruk, og forventer et bryllupsrush allerede neste sommer.

– Hvis effekten blir like stor som vi håper og regner med, vil vi vurdere å sette av en dag på neste års UL slik at folk kan gifte seg der. Det kommer til å bli magisk!

Du finner oss i App og Play Store

Simon Berg og Håkon Rydland

"Du og jeg og viTro"

I dag lanseres den kristne datingappen «Du og jeg og viTro» av NLM Ung og iTro.