Lovsang er også for de grå tirsdagene

Lovsang er også for de grå tirsdagene

"Lovsangene hjelper meg til å formulere hva jeg tror på, hvem Gud er og hva det betyr for meg."

Marianne Aarskog var en av dem som ledet lovsangen under årets UL i Kongeparken. Det er stor bredde i hvordan lovsang blir brukt blant kristne, og det er stor bredde i lovsangssjangeren. Vi har hørt med Marianne om hennes forhold til lovsang.

“De hjelper meg til å formulere hva jeg tror på”

– Hvilket forhold har du til lovsangsmusikk? “Jeg hører ofte på lovsanger og synes de hjelper meg til å søke Gud.”, forteller hun. “Ofte bruker jeg dem i sammenheng med bibellesing, når jeg ber eller har en stille stund med Gud. Mange ganger synes jeg også noen lovsanger fungerer som bønn, når jeg har vanskelig for å sette ord på det selv for Gud. De hjelper meg til å formulere hva jeg tror på, hvem Gud er og hva det betyr for meg.”

“Sangene hjelper meg til å søke Gud på ulike steder, til ulike tidspunkt.”

“Det er godt å synge lovsanger i menigheten min, i fellesskap med andre kristne, men også alene hjemme på kjøkkenet.”, legger hun til. “Sangene hjelper meg til å søke Gud på ulike steder, til ulike tidspunkt.”

“En fast rutine jeg har er å lytte til kristen musikk på t-banen hver morgen på vei til jobb. Det minner meg om at Jesus er med i alle deler av livet mitt, hver dag, i alle livssituasjoner. At lovsangen ikke bare hører hjemme i kirka på søndag eller på store festivaler på sommeren, men også på de grå tirsdagene hjemme.”

I en hverdag hvor musikk er så lett tilgjengelig på Spotify og andre medier er det lett å gå seg vill i jungelen av artister. Vi lurte selvsagt på hvilke kristne artister Marianne hører på for tida. Hun forteller at hun hører på veldig mange forskjellige artister, men plukker ut et par stykker som har blitt spilt mye i den siste tiden:

Kari Jobe og Gateway Worship

«Kari Jobe har skrevet flere fantastiske lovsanger, som både setter ord på det personlige gudsforholdet, på Guds storhet og på Jesus og det han gjorde på korset for oss. Jeg liker kombinasjonen av sanger med personlig tilbedelse og tekster om hvilken mektig Gud jeg tilhører. Hun har gitt ut flere egne album og er også medlem av lovsangsgruppen “Gateway Worship” som har gitt ut flere plater som jeg også lytter til.»

Hillsong

«Hillsong leverer album på album med god kristen musikk, noen akustiske varianter og noen liveplater. Jeg finner stadig en ny favoritt blant alle sangene de gir ut. Jeg har blitt veldig glad i mange av sangene som jeg både har brukt i tjenesten min som lovsangsleder og som jeg har lyttet til på egenhånd. Tekstene er sentrale og sier sannheter om Guds hellighet og makt, og hvem Jesus er og hva han gjør i livet mitt.»

Kirk Franklin og Israel Houghton

«Jeg hører også en del på gospelmusikk og synger selv i gospelkor i Oslo. Jeg hører på flere gospelartister, men i det siste er det Kirk Franklin og Israel Houghton jeg har hørt på mest. Sangene handler ofte om å søke tilflukt hos Gud når man støter på problemer eller er i vanskelige perioder i livet. Det er godt å lytte til sanger som viser at Gud er den samme, uansett hvilken livssituasjon man befinner seg i. ”He will supply!”»

Salmeklang

«Noen ganger er det godt å synge de gode, gamle salmene. Som også beskriver hvem Jesus er og som også fungerer som bønner for hvordan jeg kan leve som Jesu etterfølger. Salmeklang er en norsk salmegruppe som kler eldre salmer i ny drakt. Jeg finner ofte ro i sangene som har overlevd flere tiår, som har berørt mange og blitt brukt i kirka i lang tid. De har et litt annet språk enn de nyere lovsangene, de sier det på en annen måte og derfor er det godt å bruke begge deler.»

Christoffer B. Lehre