Wake-up call

Wake-up call

Amanda Todd tok sitte eget liv etter å ha blitt mobbet systematisk. På en plakat i et filmklipp på YouTube skrev hun: "Jeg har ingen. Jeg trenger noen :(". Ropet hennes ble ikke hørt.

Kommentar

I kommentarspalten gir forskjellige iTro-skribenter deg sine tanker om opplevelser, nyheter, ting de tenker på, eller aktuelle ting som skjer rundt oss.

Denne kommentaren er skrevet av Maria Celine Kolberg.

Jeg satt med laptopen i fanget, mens tårene trilla denne helga. Ofte får jeg et nesten apatisk og fjernt forhold til alt det vonde vi leser om i avisene, men saken om Amanda Todd berørte noe dypt inni meg. Og den har gjort meg frustrert, sinna og veldig veldig lei meg. Tenk at det finnes så mye hat i verden.

Du har kanskje  fått med deg historien. Amanda er jenta på 15 år som gjorde en tankeløs feil for tre år siden, og som har måtte lide mye for det etterpå. Da Amanda var 12 år viste hun fram kroppen sin foran et webkamera, uten å vite hvem som så henne. Ett år etterpå begynte bildet å sirkulere, og både foreldre og venner mottok bildet.

Jeg har ingen. Jeg trenger noen :(

Amanda forsøkte å  starte på nytt flere ganger, på flere skoler. Bildet dukket alltid opp igjen, og de nye skolekameratene og lærerne fikk vite om det. Amanda ble deprimert og full av angst, og resultatet hvert sted ble mobbing, og en gang ble hun banket opp. Da hun forsøkte å ta sitt eget liv ved å drikke blekemiddel, men overlevde, mottok hun oppfordringer om å prøve å ta sitt eget liv igjen.

I en video hun la ut på YouTube i september forteller hun sin historie gjennom å holde små papirlapper foran kameraet. «Jeg har ingen. Jeg trenger noen :(» skriver hun på den nest siste lappen. Nå er hun død. Hun tok sitt eget liv.

Det mennesket som tok bilde av Amandas kropp og sendte det ut til venner og familie ødela livet hennes. Det er ondskap. Å fortsette å forfølge henne på denne måten er helt ufattelig grusomt. Men hva med alle de ho møtte på de nye skolene?

Hva gjørdunår noen blir mobbet?

Hvis hennes historie  stemmer så valgte ingen av de å si: Dette er galskap, hun trenger støtte. Alt hun møtte var hat og likegyldighet. Det er ikke bare denne ene personen som har sendt ut bildet igjen og igjen som har gjort noe galt her, det er ufattelig mange medelever som har valgt å bli med på mobbingen underveis.

Hva er det med oss mennesker som gjør at vi har evnen til å velge å gjøre så onde ting? Hvorfor var det ikke en eneste en som hjalp Amanda? «Jeg har ingen», skriver hun. Ingen. Og det er det som får meg til å grine.

Hvor var du da Amanda Todd døde? Eller et nærere og mer utfordrende spørsmål: Hva gjørdunår noen blir mobbet? Jeg sier ikke det er lett å stå opp for de svake, når det betyr at du selv kan bli utstøtt, men er du klar over hva du gjør når du velger å se en annen vei? Det er mange som er skyldige i Amandas død.

Kjære Gud, vekk oss opp

Det skal mye  til for at jeg bruker ordet hat, men jeg hater virkelig ondskap som dette. Jeg hater mobbing, både på nett og på skolen. Og jeg hater likegyldigheten vi mennesker så lett tyr til.

Kjære Gud, vekk oss opp. Vis oss hvordan vi kan være dine utstrakte armer i en grusom verden.

 

PS. Kanskje du skal lese denne Guttesnakk-saken en gang til: Nakenhet på nett

Foto: Screenshot fra YouTube