Ekte skap. Ekte venn-skap.

Ekte skap. Ekte venn-skap.

Å rydde i vennskapene er ikke alltid lett, men det er veldig viktig å gjøre det.

Leder

Ukas leder er skrevet av Kristin Askjer Lien, redaktør for iTro.

Den ble første gang publisert i 2015.

Vi har dem alle. Skap. Klesskap, garderobeskap, skoskap og kjøkkenskap. Skap er et oppbevaringsmøbel. De har rom, er stor eller små, ofte hyller og gjerne en dør – hvis ikke er det jo bare en hylle.

Vi fyller disse skapene med ting. Ting det er forventet at vi fyller dem med – klær i klesskapet og sko i skoskapet. Skapene er ekte og reelle, vi kan ta på dem og definere dem.

De gode vennskapene

Også har vi disse andre skapene. Venn-skap, ekte-skap. Ekte venn-skap. Disse skapene som vi er så opptatt av og fyller vår tid med. Vi søker gode, ekte vennskap. Venner vi kan stole på og sette vår lit til. I Bibelen står det mye om vennskap. Vi kan lese om Jesus og hans nærmeste venner i evangeliene, om hvem vi bør velge som venner, blant annet i Ordspråkene, og om hva våre vennskap burde inneholde. I Efeserne 4:29-32 står det:

9 La ikke et eneste råttent ord komme over leppene. Si bare det som er godt, og som bygger opp der det trengs, så det kan bli til velsignelse for dem som hører på. 30 Gjør ikke Guds hellige Ånd sorg, for Ånden er det segl dere er merket med helt til frihetens dag. 31 Slutt med all hardhet og hissighet, med sinne, bråk, spott og all annen ondskap. 32 Vær gode mot hverandre, vis medfølelse og tilgi hverandre, slik Gud har tilgitt dere i Kristus.

Her kan vi få et pekepinn om hva vi bør legge på hyllene i våre venn-skap, og hva vi ikke bør ha der. Paulus skriver til menigheten i Efesos at de må bygge hverandre opp og ta vare på hverandre. Vi skal ikke snakke stygt om vennene våre, eller være hissige, onde eller lage unødvendig bråk.

Ryddesjauer trengs

For en tid tilbake måtte jeg ringe en venninne og si at vi trengte faktisk å ta en opprydding. Vennskapet vårt var ikke lenger som det burde være. Skapet vårt var fremdeles et venn-skap, men det var begynt å bli fylt med støv og søppel som sjalusi og vonde tanker. Innholdet lignet ikke lenger så mye på hva Paulus skriver at vennskap bør være. Nå har vi rydda og vi kan se hva vi faktisk eier sammen. Det kunne vi ikke før vi åpna skapdøra og så hvordan det faktisk stod til der inne.

Skapene som ikke er til å ta på

Venn-skap er ikke like lette å definere som et kjøkkenskap. Vi kan ikke ta på det, eller si at siden det har både hyller og dør så er det et skap. Allikevel har vi mulighet til å vite noe om hva venn-skap bør være – hva som gjør de ekte. Vi har forventninger om hva vi skal fylle våre vennskap med og legge på hyllene der.

Hold det ryddig i disse skapene. Ikke la rot og skrot klusse til noe godt og ekte, for det kan bli vanskelig å finne tilbake igjen. Og om vi har disse ekte, gode venn-skapene fylt av godhet, medfølelse og tilgivelse kan vi kanskje få slippe å skape oss rundt andre.

Leder

Ukas leder er skrevet av Kristin Askjer Lien, redaktør for iTro.

Den ble første gang publisert i 2015.