En ufortjent fest

En ufortjent fest

I et av de sterkeste møtene mellom to mennesker fortalt, står det om en sjeldent ufortjent fest. Lignende den du er invitert til.

Leder

I juli vil vi publisere saker fra årets iTro-magasin og eldre saker fra arkivet.

Denne lederen er skrevet av Nils Kåre Bøe til iTro-magasinet 2016.

Jeg elsker bursdager! Selvfølgelig mest fordi det er gøy med flere gaver, sugerør og partyhatter i hverdagen. Men også fordi det er en feiring man ikke har gjort noe for å fortjene.

Vi feirer ikke bursdagen din som en belønning for noe du har prestert. Nei, det er en feiring av at du har blitt født, en prestasjon du ikke kan ta mye av æren for selv. Vi feirer deg fordi du finnes, fordi du er til, og ikke fordi du har fått til noe stort eller unikt. Det er på mange måter en ufortjent fest.

Sløste bort alt

Min favorittfesthistorie står i Lukasevangeliet i Bibelen. Det er en fyr som har fornærma faren sin på det groveste, han har bedt om å få arven sin lenge før tiden. Det blir litt det samme som å si at han heller skulle ønske faren var død. At han har mer lyst på tinga faren eier, enn å ha faren i live. Han får det som han vil, reiser av gårde og roter bort alt sammen på festing og en vill livsstil. Men når pengene hans tar slutt, forlater også vennene ham.

Han ender opp fattig, sulten og helt alene. Til slutt bestemmer han seg for å dra hjem til faren. Håpet hans er er at han kanskje vil ta ham inn som en av tjenerne sine, så han hvert fall ikke sulter i hjel.

Tidenes mest ufortjente fest

I et av de sterkeste møtene mellom to mennesker som noen gang er fortalt, kommer faren løpende mot sønnen mens han ennå er langt borte på veien. Han får ikke en gang fullført unnskyldningstalen han hadde forberedt før faren kaster seg om halsen hans, og går i gang med å lage en stor fest fordi sønnen hans har kommet hjem igjen. Sjelden har vel en fest vært mer ufortjent enn dette.

I en konkurranse om å ha gjort seg minst fortjent til å få en fest, vil denne sønnen være en klar gullfavoritt. Med denne fortellingen viser Jesus oss noe om hvem Gud er. Gud er som denne faren, som ønsker å ta imot oss alle, uansett hvor langt borte fra ham vi er eller har vært. Det er faktisk Guds største ønske at vi som ikke fortjener en fest, skal komme til ham, og han vil ta imot oss med åpne armer og ha oss med i den evige, himmelske festen.

«Fest» er tema for iTromagasinet, og det skal også være tema på sommerens ungdomsfestival UL i Randaberg Arena. Håper vi ses der, og at du liker magasinet!

Leder

I juli vil vi publisere saker fra årets iTro-magasin og eldre saker fra arkivet.

Denne lederen er skrevet av Nils Kåre Bøe til iTro-magasinet 2016.