Helt grønn

Helt grønn

Grønt er fargen for våren, for liv, for hager og for dollarsedler i taxispeil. Kanskje er du helt grønn på et eller annet? Grønn er tema for iTro i mai.

Leder

Dagens leder er skrevet av Nils Kåre Bøe. Han er redaktør for iTro.

Temaet for iTro i mai er "Grønn".

Har du lagt merke til at det harblittbittelittgrønnere i dag enn det var i går? Det er en deilig ting med våren, naturen våkner liksom litt mer til liv for hver dag som går.

Kanskje er det grunnen til at grønt har blitt fargen vi gjerne forbinder med liv? Allerede den andre dagen i skapelsesberetningen står det at Gud gjorde jorden grønn:

Gud sa: «Jorden skal bli grønn! Grønne vekster skal gro på jorden, planter som setter frø, og frukttrær som bærer frukt med frø i, av alle slag.» Og det ble slik. Jorden bar fram grønne vekster, planter som setter frø, av alle slag, og trær som bærer frukt med frø i, av alle slag. Og Gud så at det var godt. Og det ble kveld, og det ble morgen tredje dag. (1 Mos 1,11-13)

IBolivia, hadde taxiene bilder av Jesus, jomfru Maria eller et kors dinglende fra speilet

Det første stedet som er beskrevet i Bibelen er en hage (1 Mos 2,8). Full av liv, og vakre ting som vi kan glede oss over. Gud kunne skapt verden i svart/hvitt, men han gjorde ikke det, han har krydra verden den med farger for oss.

Hadde vi hadde spurt andre folk, som for eksempel onkel Skrue, ville de nok sagt at grønt er noe de forbinder med rikdom. Har du lagt merke til at pengesedler i tegneserier alltid er grønne?

Da jeg kjørte forbi en taxi en gang la jeg merke til en grønn dollarseddel som hang ned fra speilet som en wonderbaum. Da tenkte jeg tilbake til da jeg var på tur til Bolivia, hvor omtrent 100 % av taxiene hadde et bilde av Jesus, jomfru Maria eller et kors dinglende fra speilet. Jeg tror grunnen var et ønske om beskyttelse i trafikken, og kanskje også for å signalisere hvem de setter sin lit til. Og da fikk det meg jo til å tenke litt hva sjåfører som henger opp et dollarsedler egentlig setter sin lit til.

Jeg tror jeg liker korset bedre enn den grønne dollarseddelen, så lenge taxisjåførene ikke tenker at et Jesus-bilde i frontrute gjør at at de kan tute og kjøre akkurat slik det passer dem, siden de uansett er under Guds beskyttelse, og at det gjerne går greit uansett. Noe jeg av og til mistenkte dem for å tenke…

Visste du forresten at det fra gammelt av var grønt som var kjent som kjærlighetsfargen, ikke rødt?

Tema for iTro i mai er "Grønn". Ikke fordi det er rikdommens farge, men fordi landet vårt blir litt mer grønt (og litt mindre brunt) denne måneden, fordi grønn er fargen for liv, og fordi vi skal ta opp noen temaer som både vi og mange andre kanskje er helt grønne på.

Vi tror det kan være et spennende tema, og i dag har Astrid skrevet temasaken "Grøn kvardag" hvor hun sammenligner kristenlivet vårt med en hage. Absolutt vært å lese!

Visste du forresten at det fra gammelt av var grønt som var kjent som kjærlighetsfargen, ikke rødt?

Ha en god uke! :)

Foto: @Doug88888 / flickr.com