Historien om en helt

Historien om en helt

Jeg vil nok aldri bli kalt en helt. Men det betyr ikke at helter ikke finnes!

Leder

Ukas leder er skrevet av Nils Kåre Bøe. Saken kom på iTro i 2012, og republiseres med forfatters tillatelse.

Herren din Gud er midt iblant deg, en helt som frelser. Han fryder seg over deg med glede, han tier i sin kjærlighet, han jubler over deg med fryderop. (Sef 3,17)

Jeg hadde en drøm. En drøm om å være en helt.

Om at mennesker skulle gjenkjenne meg på gata, peke på meg, og kanskje si til sønnen sin: «Se på han der! Der har du en ekte helt! Vil ikke du bli som han når du blir stor?», og gutten skulle svart: «Jo, om det bare hadde vært mulig!», mens han klappa for meg idet jeg gikk forbi.

Jeg ville snudd meg og gitt gutten en autograf, oppmuntra ham, og sagt at «Jo da, det kan du bli! Du kan også bli en helt sånn som meg! Ingenting er umulig!»

Hopper du inn i et brennende hus for å hjelpe noen ut, oppfyller du kravene for å kalles en helt.

Men det ble visst med drømmen! Jeg hadde knapt klart å fortrenge skuffelsen over ikke å bli fotballproff, før jeg nå også må innse at jeg heller aldri vil få noen heltestatus.

Det kommer jo selvsagt an på hvordan man definerer en helt, men selv med temmelig rause rammer havner jeg nok utenfor på de aller fleste måter. Helter er sånne som gjør vanvittige ting, som risikerer mye mer enn det som kunne vært forventa av dem for å hjelpe andre.

Hopper du inn i et brennende hus for å hjelpe noen ut, oppfyller du kravene for å kalles en helt. Risikerer du liv og helse for å hjelpe noen andre ut av en håpløs situasjon fortjener du heltestatus. Og vi hører jo av og til om sånne mennesker.

Jesus har kommet for å hente oss ut! Det oppfyller kravene for å kalles en helt!

Jeg har en helt som har redda meg! Han mista selv livet da han redda meg ut av en hjelpeløs situasjon som jeg ikke kunne komme meg ut av. For uten Jesus hadde jeg vært fortapt. Og det handler faktisk om mer enn liv og død.

Jesus er en helt. Han redda hele menneskeheten fra Djevelens makt, og oppfyller alle heltekriteriene jeg kan komme på. Han redda oss fra fortapelsen, og ga oss en ny og større mening i livet.

Jesus hoppa på en måte inn i et brennende hus. «Huset» som han hoppa inn i er fullt av mennesker, oss, som trenger å bli redda ut. Og Jesus kom for å hente oss! Det oppfyller kravene jeg setter for å kunne kalles en helt! Det store spørsmålet videre er om vi vil bli med ham ut av det brennende huset.

Foto:jcsizmadi på flickr.com