O, koselige jul

O, koselige jul

Jul har blitt tidenes konsept. Det er tida med den beste stemninga.

Serie

I uka som kommer blir tema for iTro-sakene «Jul».

Julepynten tar av,og gaver skal handles og pakkes inn, gis bort og pakkes opp. Julekaker skal bakes og mat skal lages. For det er virkelig tida for mat, for god mat. I godt selskap. Trær skal finnes, hogges og pyntes. Eller kjøpes. Og pyntes. Og så skal de helst ikke drysse.

Det er ikke en julepynta stue jula handler om

Du forspiser deg på nøtter og klementiner, selv om du vanligvis ikke liker noen av delene. Det skal selvfølgelig alltid være fyr i peisen. Du har minst en liten krangel om dagen om hvem som lot det slukne. Og følelsen av å være den første som står opp og får tenne lysene på juletreet er jo på grensa magisk.

Gavmildheten har sitt høydepunkt i jula. Omsorgsfølelsen også. Du gir og føler litt ekstra. Du ser litt ekstra. Får ekstra lyst til at andre skal ha det bra. Og hva er bedre enn det?

Greia er at  det ikke er alle som har denne gode stemninga i jula. Det er ikke en julepynta stue jula handler om, heller ikke om mangelen på den julepynta stua. Jula handler strengt tatt ikke om denne typen gode stemning. Men den handler om god stemning. På en måte. Den handler om et godt budskap. Det beste. Det handler om at Frelseren vår blei født.

Dét får konsekvenser, som gjør at det gir mening å feire jul. Som gjør at vi vil ha et tre inne i stua. Jesus gir oss all grunn til å vise omsorg. Men det er ikke noe som gjelder bare i jula. Hva med å la det bli naturlig? Selvfølgelig bryr vi oss. Også etter nyttår, når avisene og bladene bare vil at vi skal bry oss om slanking.

Selv om jula som vi kjenner den ikke er bra for alle, er Jesus gode nyheter for alle

Julas innhold er for alle. Selv om jula som vi kjenner den ikke er bra for alle, er Jesus gode nyheter for alle. At det er det jula handler om må vi ikke la drukne.

Jesus kommer faktisk først, det er derfor vi feirer jul. Derfor er det fint å feire den med de man er glad i. Derfor inkluderer vi andre. Derfor er det fint å gi gaver. Derfor er det på sin plass å vise omsorg. For sånn som jeg og en gjeng andre små barn sang i barnekor en gang: «Jul uten Jesus, har liten verdi. Det blir som en pakke med ingen ting i».

Samtidig er dette sesongen for å «utnytte» at det er helt ok å bry seg. Det er helt ok å gi noen en julehilsen for eksempel. Kanskje med litt julekaker til. Og hva med en invitasjon til familiens julemiddag? For hvorfor skal jula være «sånn den alltid har vært»?

Ill.foto:  © Smileus – Fotolia.com