APRILSNARR2016: UL2016 kan bli avlyst grunnet plakatskandale

APRILSNARR2016: UL2016 kan bli avlyst grunnet plakatskandale

Dette er selvsagt en aprilsnarr (selv om det ikke er til å komme fra at blandene på plakaten fremdeles lignes cannabisplantens blader). Da organisasjonen Legaliser meldte seg som sponsor til UL, begynte varsellampene i NLM å lyse rødt.

Nyheter

UL, Ung Landsmøte, er den årlige ungdomsfestivalen i hovedregi av Norsk Luthersk Misjonssamband.

Det har i dag kommer frem at UL-plakaten har plantetegninger, som er svært like cannabisplantens blader. Derfor er det usikkert om festivalen kan gjennomføres.

En eldre, forsteina gruppe UL-arrangører har ikke sett det, men det viser seg at bladene i logoen på årets UL-plakat er slående lik marihuana-plantens blader. Nå blir arrangementet med stor sannsynlighet avlyst, etter ekstraordinært hovedstyremøte i de tidlige morgentimene.

Nettsiden og organisasjonen Legaliser.no har nylig sett den nå skandaleomsuste plakaten til årets UL. Organisasjonen, som kjemper for legalisering av cannabis i Norge, mener nå at det er en selvfølge at de sponser hele festivalen.

Dette er ulike typer cannabis. Bladene på årets UL-plakat et unektelig like.
Dette er ulike typer cannabis/marihuana. Bladene på årets UL-plakat er til forveksling like.

Lederen for organisasjonen, Mari Jane, har tatt kontakt med NLM ung og mener det er på høy tid at de kommer på banen. – Det virker jo som om vi har funnet en organisasjon med likesinnede, steingale folk.

På bakgrunn av denne henvendelsen har iTro tatt kontakt med ledelsen i NLM, NLM ung og UL, samt andre involverte. Det har allerede kommet sterke, men overraskende varierte reaksjoner på plakatsymbolikken og Legaliser sitt initiativ.

Én naiv og én høy leder

skaar-og-ungdom_bkboe2
Hans Kristian Skaar påberoper seg uskyld midt i skandalen, og forklarer det hele med en skjermet barndom.

Hans Kristian Skaar er ikke spesielt høy i hatten, når iTro tar kontakt med han. – Nei, dette var jo ille gæli, bryter østfoldingen ut. Lederen i NLM ung konstaterer at han ikke ante hva det var etterlignet på plakaten. – Nei, jeg har vokst opp tett og beskyttet i Østfolds indre skoger, så sånt kan jeg ikke noe om. Der har vi stort sett bare grantrær, så jeg er ikke så god på løv, kan du si.

journalistfoto_christina
Prosjektleder for UL, Christina Rydland Sjaastad, ler godt når iTro kontakter henne angående plakaten. Grunnen til latteren er usikker.

iTro møter derimot en lattermild og rødøyd Christina Rydland Sjaastad i den øverste etasjen på hovedkontoret til NLM. Hun er prosjektleder for UL og har hovedansvaret for festivalen og promoteringen rundt den.

Det er viser seg å være vanskelig å få et svar av den lettere omtåka lederen, da hun stadig faller ut av samtalen og spør ”eeh, hva var det vi snakka om?” Hun forklarer at tilstanden hun er i, kommer av høydesyke etter en lengre påskeferie blant skyskraperne i New York.

En stille tåre

Det er likevel ikke alle som tester like positivt på prøvelsen NLM nå er satt overfor. Det har den siste tiden strømmet inn med bekymrede meldinger til organisasjonen. Disse har dessverre havnet i junkiemailen, og har derfor ikke blitt lest. Derfor hadde ikke Generalsekretær Øyvind Åsland fått med seg hva som var galt med plakaten, før iTro tok kontakt med han i klokken 06:00 i dag morges.

Når vi igjen snakker med han en time senere, er det en trøtt og trist generalsekretær vi snakker med. Han og hovedstyret har allerede hatt et ekstraordinært møte over Skype.

oyvindasland_torgeirhenden
Smilet til Åsland kom snart tilbake, som på dette bildet, da han klarte å snu denne saken til noe positivt.

Han ønsker nå å uttrykke sine sterkeste beklagelser til alle UL-deltakere og andre berørte. Styret og Åsland er fremdeles i dialog om mulighetene for å faktisk arrangere UL i 2016.

En stille tåre triller ned Åslands høyre kinn, når har lavmælt sier:  – Det er klart dette er trist. Når jeg tidligere har sagt at vi ønsker å bli en grønnere organisasjon, var det ikke i denne retningen jeg mente.

– Likevel ville det vært dumt om festivalen skulle gå opp i røyk, på grunn av en plakat. Derfor vil vi love å ha minst 10 narkohunder på festivalområdet til enhver tid, dersom det blir festival. De er sinna schæfere, så da vil det nok heller ikke bli nødvendig å lønne andre vektere på stedet. Overskuddet av de pengene kan da selvsagt gå rett til misjon.

Sinnsstemningen til Åsland vender brått, og hans kjente smil er plutselig på plass.

– Og når jeg tenker meg om, så kan det hende at dette er det beste som kunne skjedd UL. Nå kan vi jo regne med at salget av bakevarer, spesielt browenies, vil selge ekstra godt under årets festival. Det kan jo bli fantastisk for misjonen! Kanskje gresset er grønnere på den andre siden, likevel. Jeg må nok ta en ny prat med hovedstyret om dette.

Grønn glede

Logo_Grønn_Landsby
Utsnitt av logoen til Den Grønne Landsbyen. En noe snille versjon, enn UL-plakaten.

Også Randaberg kommune, hvor det er planlagt at festivalen skal finne sted, er positive til at festivalen skal få arrangeres. Randaberg er allerede kjent som Den grønne landsbyen. Det er et stempel de er stolt av og et mål de jobber mot. Målene er blant annet å ha Norges største persilleproduksjon, de første potetene – gitt til kongen, fokus på miljø, energi og klima. Kristine Enger (AP), ordfører i kommunen, sier at de faktisk ønsker UL desto mer velkommen til kommunen.

– Dette er jo helt fantastisk! Nei, dette ble godt for meg, sier Enger på kav rogalandsk. – Vi ønsker jo å være de grønneste av de grønne, og her har virkelig NLM funnet en kreativ løsning. Det er jo helt blåst at jeg ikke har tenkt på dette før! Dessuten er jo deltakerne på UL en slitsom aldersgruppe å ha med å gjøre, så dersom rusmidler kan roe dem, stemmer jeg for. Så jeg håper virkelig ikke at hovedstyret avlyser noe så grønt og fint som UL!

Ikke noe å hasjelere med.

Dog er ikke alle like positive, og en av grunnene til at UL2016 står i fare er sterk motstand fra UL-koordinatorene. Anders Fotland, koordinator for både show og seminar, gir motstanden et ansikt.

Den vanligvis blide bergenseren, Anders Fotland, er sterkt imot at årets UL skal arrangeres.
Den vanligvis blide bergenseren, Anders Fotland, er sterkt imot at årets UL skal arrangeres.

– Jeg trodde jeg var en av de mer liberale koordinatorene, men et sted må grensen gå, og her går vi jo til og med Åpen kirkegruppe en høy gang i liberaliseringen. Som frelst jurist er det for meg klart som stein at man ikke kan promotere ulovlige rusmidler til ungdom på denne måten. Min drøm er at UL kan gi en høyere forståelse av evangeliet, ikke kriminalomsorgen. Takk for at min stemme bli hørt i denne saken. Jeg vil benytte anledningen til å stille alle mine to koordinatorroller til disposisjon

iTro.no kommer tilbake med mer og vil holde dere oppdatert om hva Åsland og co. konkluderer med i løpet av dagen.

Nyheter

UL, Ung Landsmøte, er den årlige ungdomsfestivalen i hovedregi av Norsk Luthersk Misjonssamband.

Det har i dag kommer frem at UL-plakaten har plantetegninger, som er svært like cannabisplantens blader. Derfor er det usikkert om festivalen kan gjennomføres.