Ulike forventninger om hvem Jesus er

Ulike forventninger om hvem Jesus er

– Mange mennesker i Bibelen, også de religiøse lederne som burde kjenne Gud godt, godtok ikke Jesus som Guds sønn fordi han ikke passet inn i bildet de hadde av hvordan Gud burde være, skriver Kari Anne Bøe i dagens andakt

Andakt

Hver søndag legges det ut en ny andakt på iTro, skrevet av en av våre faste andaktsskribenter. Andakten baserer seg på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Matt 11:16-19:

Men hva skal jeg sammenligne denne slekten med? Den ligner barn som sitter på torget og roper til hverandre:

     ‘Vi spilte på fløyte for dere,
men dere ville ikke danse.
Vi sang klagesanger,
men dere ville ikke sørge’

For Johannes kom; han verken spiste eller drakk, og folk sier: ‘Han har en ond ånd i seg.’ Menneskesønnen kom; han spiser og drikker, og de sier: ‘Se, for en storeter og vindrikker, venn med tollere og syndere!’ – Men Visdommen har fått rett, det bekrefter gjerningene hennes.» 

Har du noen gang hatt en tanke eller en forventning om hva Gud skal gjøre, og blitt overrasket eller skuffet over hvordan ting går? Kanskje du har hatt noen forventninger til hvordan Gud bør være, men så funnet ut at han ikke er akkurat slik du så ham for deg?

Jesus ble ikke godtatt

I denne teksten (Matt 11:16-19) snakker Jesus om menneskene som levde på den tiden da han gikk rundt på jorda. Det jeg ofte legger merke til er at mange mennesker i Bibelen, også de religiøse lederne som burde kjenne Gud godt, ikke godtok Jesus som Guds sønn fordi han ikke passet inn i bildet de hadde av hvordan Gud burde være.

“Men hva skal jeg sammenligne denne slekten med?” spør Jesus. “Den ligner barn som sitter på torget og roper til hverandre: ‘Vi spilte på fløyte for dere, men dere ville ikke danse. Vi sang klagesanger, men dere ville ikke sørge.” (Matt 11: 16-17)

Kanskje er du som meg – leser om Jesus i Bibelen, ber til ham og snakker med ham, men noen ganger kommer mine egne forventninger i veien for å se ham som den Han faktisk er?

Her snakker Jesus om hvordan folket reagerte på ham selv, og på døperen Johannes som han har snakket om tidligere i kapitlet. Han sammenligner folket med barn som prøver å få de andre til å bli med dem og leke. Kanskje er det snakk om barn som er med foreldrene sine som arbeider på torget.

Flere av oss husker sikkert hvordan det var å være barn og prøve å få de andre til å bli med på den leken vi gjerne ville leke. Noen ganger ble de andre med, men andre ganger ikke, slik som i disse bibelversene. Responsen til barna som ikke var fornøyde med verken den ene eller den andre leken er sammenlignet med responsen til menneskene rundt Jesus.

Jesus overrasker

De hørte døperen Johannes som levde et asketisk liv, spiste villhonning og gresshopper og kalte folk til omvendelse, og de beskyldte ham falskt for å være besatt av en ond ånd. Jesus ble beskyldt for nesten det motsatte.  Han gikk på fest og middagsselskap med tollere og syndere, han forkynte håp og evig kjærlighet for dem som ville omvende seg.

Jesus gikk til dem som var utstøtt i samfunnet og forkynte nåde og tilgivelse for synder. Dette var heller ikke det mange hadde sett for seg, og de endte opp med å ikke godta verken Johannes eller Jesus sitt budskap.

Egne forventninger til Jesus

Dette får meg til å tenke på hvordan jeg ville reagert hvis jeg levde på denne tiden. Ville jeg forstått hvem Jesus egentlig var? Ville jeg sett sannheten, eller ville jeg vært blind fordi det ikke passet med forventningene jeg hadde til hvordan Gud burde være, slik jeg ser Ham for meg i mitt hode?

Det er kanskje enda viktigere å tenke over hvordan jeg reagerer på Jesus slik jeg møter Ham i dag. Kanskje er du som meg – leser om Jesus i Bibelen, ber til ham og snakker med ham, men noen ganger kommer mine egne forventninger i veien for å se ham som den Han faktisk er? Eller kanskje har du hørt om ham, men kjenner ham egentlig ikke ennå?

Uansett er vi alle invitert til å be som Paulus ber i Efeserne 1:18, om at Jesus må gi oss ”lys til hjertets øyne, så dere får innsikt i det håp han har kalt dere til.”

Jon Olav Selstø

Andakt

Hver søndag legges det ut en ny andakt på iTro, skrevet av en av våre faste andaktsskribenter. Andakten baserer seg på søndagens prekentekst i kirkeåret.