3 unge voksne deler sine vaner for å lese i Bibelen

3 unge voksne deler sine vaner for å lese i Bibelen

Jan Magnus, Hildegunn og Ingebjørg ønsker å ha bibellesing som en del av hverdagen.

Jan Magnus Fauske Lillebø

Ungdomsleder i Misjonssalen Oslo

Eg synest bibellesing er vanskeleg. Og skikkeleg gøy. Og av og til dritkjedeleg.

Eg har på ein måte «juksa» litt, for eg har ein jobb der eg må lese ein del i Bibelen. Og det hjelp. Men elles er lesevanane mine prega av store variasjonar og ulike sesongar – feriane er særleg vanskelege!

Det som har hjelpt meg masse er bibelgruppa mi

Eg får stort sett lest litt i Bibelen kvar dag gjennom Instagram og Facebook, der eg følgjer personar eller sider som deler frå Bibelen. Men det er ekstra fint å sette seg ned med min eigen Bibel, lese og la det bli stille.

Det som har hjelpt meg masse er bibelgruppa mi. I vår hadde vi ein «streak» gåande som varte ganske lenge. Vi måtte lese kvar dag og skrive ned nokre refleksjonar rundt det vi leste.

Dersom nokon gløymde det, starta alle på «dag 1» igjen, og den som gløymde seg måtte spandere middag på dei andre. Det blei eit par middagar eg måtte spandere, må eg innrømme… Men stort sett så funka det kjempebra!

Vi las og reflekterte meir enn vi hadde gjort. I haust har det starta litt sløvare, men vi går for tida gjennom Jakobs brev saman, og det er spanande. Kanskje får vi «streaken» opp å gå igjen?

Tips (som eg prøver å få til sjølv):

  • Les ei bok i Bibelen, ikkje berre tilfeldige vers. Bruk gjerne TBP (The Bible Project) sine videoar for å få ein introduksjon.
  • Bruk tid på boka, les gjerne fleire gonger. Noter refleksjonar undervegs.
  • Still gjerne desse spørsmåla til det du les: Kva seier teksten om Gud? Kva seier teksten om menneske? Kva betyr dette for mitt liv, i dag?
  • Les og del med nokon andre, anten på SoMe eller i ei gruppe der du bor.

Hildegunn Haugen

Arkitekt

For noen år siden var det noe jenter som startet en slags fasteaksjon (Bibelglede). De oppfordret oss til å sette av 30 minutter i 30 dager til bibellesing.

Jeg liker prosjekter og synes dette var gøy å teste om jeg fikk til. Jeg fant ut at det var fint å gjøre det som det første jeg gjorde om morgenen.

Jeg går på kjøkkenet setter på kaffe, og tar med kaffekoppen tilbake i senga. Det er ikke så lett å sovne igjen med en kopp i hånda. For å dokumentere det hele tok jeg bilder av bibel og kaffekoppen hver dag disse 30 dagene.

Og det viste seg å være verdens beste måte å starte dagen på. Jeg får snakka ut med Jesus som det første jeg gjør. Nå er dette blitt en rutine jeg er avhengig av.

Min relasjon til Jesus blir ikke ødelagt om jeg ikke møter opp noen dager

Hvis jeg må stå opp litt tidlige enn vanlig, pleier jeg å sette klokka på tidligere for å ikke gå glipp av  tida med Jesus.

Og jeg er ikke streng, hvis jeg er på ferie og sånt er det ofte vanskelig, og jeg kan hoppe over det. Min relasjon til Jesus blir ikke ødelagt om jeg ikke møter opp noen dager.

Men denne stunda der jeg leser, ber, skriver og tenker høyt med Gud er det beste jeg har i livet, og jeg gleder meg derfor alltid til å komme hjem til denne rutinen hvis jeg har vært borte fra den.

Ingebjørg Nandrup

Høgskolelektor, Fjellhaug internasjonale Høgskole

Jeg synes det er lett å glemme eller nedprioritere bibellesing. Det kan bli kjedelig, eller føles bare som noe jeg må. Så skummer jeg gjennom noen vers, lukker Bibelen og lever videre som før.

Samtidig vet jeg at det betyr noe for meg om jeg leser eller ikke, og at det blir mer og mer spennende jo oftere jeg åpner Bibelen og ber om å få med meg noe av det jeg leser.

Hvis jeg trenger lesemotivasjon kan det henge sammen med at jeg leser bøker i Bibelen som er tunge eller vanskelige.

Da pleier jeg å hoppe til Markusevangeliet eller Salmene. Markus er kort og spennende, og Salmene er så gjenkjennelige. Da er det lettere å trives med å lese.

Jeg får snapper gjennom dagen fra de andre som minner meg om at akkurat nå går det jo an å sette seg ned og lese

Jeg har funnet ut at jeg blir motivert av klare mål som er lette å følge. Så de periodene det er best flyt og rutiner i bibellesinga mi er når jeg har noe jeg skal lese, gjerne til ei fast tid hver dag, og så har en måte å markere at det er gjort.

Det kan være å krysse av på ei liste, flytte et bokmerke eller opprettholde streak på bibelappen.

Det som fungerer aller best for meg er at bibelgruppa har ei snapgruppe der vi sender «Lest» til hverandre når vi har lest dagens vers i Bibelen. Da har jeg et sted å vise at jeg har lest, og jeg får snapper gjennom dagen fra de andre som minner meg om at akkurat nå går det jo an å sette seg ned og lese.

Hildegunn Haugen