Bønn – igjen og igjen!

Bønn – igjen og igjen!

Utholdenhet i bønn er et bibelsk uttrykk. Men hvorfor skal vi be om noe flere ganger, og hvordan klarer vi å være utholdende?

Andakt

Denne andakten har også tidligere vært publisert på iTro.

For noen år siden hørte jeg en radioandakt, der jeg ble litt overrasket over noe andaktsholderen sa om bønn.

– Dersom du ber om noe flere ganger, fortalte han, – Er det et tegn på at du ikke tror at Gud hørte deg den første gangen!

Tanken var altså at hvis vi ber om noe flere ganger, er det fordi vi ikke tror at Gud virkelig har hørt bønnen, eller at han rett og slett har glemt den, og vi tror vel ikke det? Denne andaktsholderen kunne fortelle at han aldri hadde bedt for noe mer enn én gang, selv de tingene som var aller viktigst for ham.

Kom på nytt og på nytt og på nytt til Gud

– Jeg får ikke dette til å samsvare med Bibelens lære, forteller Synnøve Spanne. Hun har drevet mye med bønn både for sin egen del, på bibelskoler og i kristne forsamlinger. – I Bibelen står det at vi får lov til å komme på nytt og på nytt og på nytt til Gud med det som ligger oss på hjertet.

Det er særlig to tekster hun trekker fram fra det nye testamente, som snakker om at vi skal være utholdende i bønn.

I Luk 18,1-8 ber Jesus disiplene sine om alltid å be, og ikke bli trette, og forteller om en dommer som gir etter for en enke som maste og ikke ville gi seg.

Og i Matt 15,21-28, kan vi lese om at Jesus gir etter for en kanaaneisk kvinne som ikke vil slutte å be ham om hjelp, og til slutt ble hørt av Jesus.

 Disse tekstene viser oss at vi ikke skal gi opp å be, forklarer Synnøve. – Og det finnes fortellinger som viser at Gud endrer sine planer. Men vi må overgi oss til ham, og være tålmodige i bønn.

Anbefaler bønneliste

– Det å være utholdende i bønn betyr å fortsette å be for noe over lengre tid. Men dette er vanskelig, og jeg får det ikke til! Jeg sammenligner meg ofte med disiplene som sovnet da Jesus hadde bedt dem våke sammen med ham.

Og Synnøve har et par tips som har hjulpet henne til å være merutholdende i bønnen.

– Jeg bruker en bønneliste, der jeg skriver ned bønneemnene mine, forteller hun. – Jeg har fordelt dem på de ulike ukedagene, så det ikke blir så mye hver dag. Og kanskje trenger man ikke begynne med å be så lenge hver gang.

En venninne å be sammen med

– Men det som kanskje er den beste hjelpa for meg er å ha en venninne å be sammen med. Da tar vi litt tak i hverandre, og det blir spennende å kunne høre med hverandre hvordan det gikk med de forskjellige tinga vi ba for.

Synnøve opplever at Gud hører bønnene deres, men at Gud svarer på sin måte og til sin tid, altså ikke alltid slik vi hadde tenkt det.

Og Synnøve avslutter med å ta på seg rollen som mythbuster:

–Jeg tror det er en myte at de yngre ber mindre enn de eldre, jeg tror det er vel så mye bønn blant de unge, og det er gledelig!

Andakt

Denne andakten har også tidligere vært publisert på iTro.