Den rike bonden

Lignelsen om den rike bonden er like mye en utfordring til oss som den var for dem som hørte den for første gang for 2000 år siden.

#denlignelsen

I denne serien ser vi på noen av lignelsene Jesus fortalte. I denne episoden av #denlignelsen ser Monica Kjerstad på lignelsen om den rike bonden, som vi kan lese i Luk 12,13-21.

Jesus fortalte mange lignelser i Det nye testamentet, og brukte dem som utgangspunkt for en sammenligning med Guds rike eller hans forventninger, og målet med lignelsene var gjerne å skape en respons hos dem som hørte dem, på samme måte som de utfordrer oss i dag.

Lignelsen om den rike bonden (Luk 12,13-21)

En i mengden  sa til ham: «Mester, si til min bror at han skal skifte arven med meg!»Men Jesus svarte: «Venn, hvem har satt meg til å dømme eller skifte mellom dere?»Og han sa til dem: «Ta dere i vare for all slags grådighet! For det er ikke det en eier, som gir liv, selv om en har overflod.»Så fortalte han dem en lignelse:

Det var en  rik mann som hadde fått god avling av jorden,og han tenkte med seg selv: ‘Hva skal jeg gjøre? Jeg har ikke plass til avlingen min.Jo, dette vil jeg gjøre: Jeg river ned låvene og bygger dem større, og der samler jeg kornet og alt jeg ellers eier.Så skal jeg si til meg selv: Nå har du mye godt liggende, nok for mange år. Slå deg til ro, min sjel, spis, drikk og vær glad!’.Men Gud sa til ham: ‘Uforstandige menneske! I natt kreves din sjel tilbake. Hvem skal så ha det du har samlet?’Slik går det med den som samler skatter til seg selv og ikke er rik i Gud.

Film og redigering:Even Kleppa