Dere er verdens lys!

Dere er verdens lys!

Har du noen gang kjørt forbi en by uten å se den, fordi alle lysene var slukket?

«Dere er verdens lys! En by som ligger på et fjell, kan ikke skjules. Heller ikke tenner man en oljelampe og setter den under et kar. Nei, man setter den på en holder, så den lyser for alle i huset. Slik skal deres lys skinne for menneskene, så de kan se de gode gjerningene dere gjør, og prise deres Far i himmelen!» (Matteus 5,14-16)

Se for deg at du er på biltur. Ute er det natt, og du er på vei til en ny og ukjent by. Du kjører og kjører, men ser ikke en gang antydning til noen by. Alt du ser er mørke.

Til slutt møter du en person som kommer gående, og du stopper for å spørre vedkommende om du er på riktig vei. Svaret du får er overraskende: «Byen du ser etter har du passert for lenge siden! Men det er få som finner den, for alle lysene er slukket».

Høres dette ut som et kjent scenario? Ikke for meg i alle fall. Samtlige byer jeg har vært i, har vært tydelig opplyst av mange forskjellige lys: Billys, gatelys, og lys fra hus og bygninger. Nei, å kjøre gjennom en by uten å legge merke til det, er vel heller nærmest umulig.

Unaturlig dersom vi ikke synes

I teksten over sammenligner Jesus oss kristne med en by som ligger på et fjell, altså noe som vil være godt synlig for alle. Men hvordan er det med oss? Er vi synlige, eller lever vi kristenlivet litt mer i skjul? Er ikke det å være kristen en privatsak? Må troa mi være synlig i hverdagen?

Teksten taler for seg selv. Vi skal ikke skjules. Det er rett og slett unaturlig dersom vi ikke synes! Troa er ikke noe privat som vi skal holde på innsiden. Alle skal kunne se og merke at Jesus lever i oss. Men hva betyr det? At vi bare skal gå med Jesus-klær og oppføre oss rart? Nei. Vi skal være lys, og lys symboliserer noe godt, noe som kan bryte med mørket, som hjelper og varmer.

Mange blir nysgjerrige

I en verden full av mørke, skal vi få lov til å komme med håp og varme. Det gjør vi ved å leve ut Jesu hjertelag, ved å leve et liv som ligner Jesu sitt liv. Og hva gjorde Jesus? Jo, han kom mennesker til hjelp med mer enn ord. Han gav mat til de sultne, viste vennlighet til de utstøtte, helbredet de syke, og irettesatte de som trodde de var bedre enn andre. Og alt dette gjorde han for å ære Gud, for å peke på Guds farshjerte.

Jeg tror at mange ikke-troende vil bli positivt overrasket dersom vi tør å leve ut et liv som viser Jesu kjærlighet. Jeg har selv fått erfare at mange blir nysgjerrige når de får se et kristenliv som er mer enn bare ord, men som opplever at vi handler på det vi tror på. De stiller spørsmål, og jeg får dele troa mi. Da er det spennende å være kristen, og jeg blir enda mer avhengig av Jesus i hverdagen.

Slik skal deres lys skinne for menneskene, så de kan se de gode gjerningene dere gjør, og prise deres Far i himmelen!

John Olav Selstø