En prat med Jesus om natten

En prat med Jesus om natten

Samtalen Nikodemus hadde med Jesus en av de mest kjente i Bibelen. Vi har tatt en prat med ham om hvordan det var å møte Jesus.

Bibelske personer

Bibelen er full av personer som vi har hørt mye og litt mindre om. I denne serien møter du noen av disse menneskene i en litt annerledes setting enn du kanskje forventer.

Dette er en oppdiktet historie basert på det Bibelen forteller om Nikodemus. Du kan lese om ham i Joh 3, Joh 7,45-51 og Joh 19,39-42.

Nikodemus, du ba om at dette intervjuet skulle skje på natta. Er ikke det litt spesielt?

– Jo, det er kanskje det, men jeg tenkte det var greiest. Jeg har funnet ut at de beste samtalene skjer om natta. Da slipper vi å bli forstyrret av andre, og vi kan snakke åpent og om temaer det er vanskelig å snakke om når mange andre henger over oss.

– Du snakker jo av erfaring. For den mest kjente samtalen du har vært i skjedde jo på natta.

– Ja, det stemmer. Første gang jeg traff Jesus var jo om natta. Jeg kom til ham, fordi jeg ville prate med ham uten at vi ble forstyrret. Og jeg kan helt klart si at det er den mest spesielle samtalen jeg noen gang har hatt!

Fikk en følelse av at jeg ikke hadde skjønt noen ting

– Hvordan da?

– Jo, jeg hadde jo hørt om Jesus, og jeg var som mange andre veldig nysgjerrig på hvem han var. Jeg hadde skjønt såpass at han var en lærer som hadde kommer fra Gud, for ingen kan gjøre slike ting som han gjør uten at Gud er med ham. Så jeg ville treffe ham for å finne ut mer.

– Og fant du ut noe mer?

– Ja, helt klart. Men jeg skjønte jo ikke alt han sa med en gang. Det var jo ganske store ting vi snakket om. Veien til Gud og hva man skal gjøre for å få evig liv. Dette er jo ting jeg som leder for jødene trodde jeg visste en hel del om, men som jeg likevel fikk en følelse av at jeg ikke hadde skjønt noen ting av da Jesus begynte å forklare.

Et dumt spørsmål?

– Du er jo en person folk ofte kommer til når de lurer på noe. Men sammen med Jesus virker det som om rollene ble snudd opp-ned?

– Ja, det kan du si. Som en av jødenes rådsherrer og fariseer er det ofte folk kommer til meg med spørsmål og sånt, som jeg svarer på. Men når man møter Jesus skjønner man ganske fort at det smarteste man gjør er å lytte, og heller stille spørsmål hvis det er noe man ikke forstår.

– Og vi må jo snakke litt om det. For du stilte jo et litt rart spørsmål til Jesus…

– Ja, det hender jo man stiller noen spørsmål som føles smarte der og da, men som virker litt rare i ettertid. For eksempel da Jesus begynte å snakke om å «bli født på ny».

– Ja, for det finnes jo ingen dumme spørsmål. Men da du spurte om Jesus mente at man som voksen skulle gå inn i sin mors mage for andre gang…

– Ja, det virker kanskje ikke som det smarteste spørsmålet. Men jeg skjønte virkelig ikke hva Jesus mente med å «bli født på ny», og til mitt forsvar er jo ikke det et veldig vanlig uttrykk… Men jeg er veldig glad for at jeg spurte, for da fikk Jesus forklart hva det betydde.

– Og hva betydde det?

– Han sier at vi faktisk må bli født av Ånden for å se Guds rike. Det er bare Gud som kan gjøre det slik, og ikke noe jeg kan klare å få til av meg selv. Det kan være vanskelig å forstå, men dette var viktig. Og det minnet meg om noe annet jeg hadde hørt Johannes si om Jesus tidligere en gang: «Alle dem som tok imot ham, dem ga han rett til å bli Guds barn, de som tror på hans navn.»

Tro på Jesus

– Av det du og Jesus snakket om, er det noe annet spesielt du vil trekke frem?

– Ja, det er jo én ting det er vanskelig å komme utenom. For et av Bibelens mest kjente vers, det som ofte blir kalt «den lille bibel», kommer fra sammenhengen der jeg og Jesus snakket den natten. «For så har Gud elsket verden, at han ga sin Sønn den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal fortapes, men ha evig liv.» Der fikk hvert fall jeg svaret på det største spørsmålet jeg hadde, som var «Hva skal jeg gjøre for å få evig liv?». Og svaret på det er å tro på Jesus, han som kom for å frelse verden.

– Takk for praten!

– Bare hyggelig!

Alexander Bida / Wikimedia Commons

Bibelske personer

Bibelen er full av personer som vi har hørt mye og litt mindre om. I denne serien møter du noen av disse menneskene i en litt annerledes setting enn du kanskje forventer.

Dette er en oppdiktet historie basert på det Bibelen forteller om Nikodemus. Du kan lese om ham i Joh 3, Joh 7,45-51 og Joh 19,39-42.