Festing og begjær

Festing og begjær

Er det noe galt i festing i seg selv? Hvis jeg er interessert i en gutt, så vil jeg jo ta meg godt ut når han er i nærheten. Er det galt?

I Romerne står det: ”La oss leve sømmelig som ved høylys dag; ikke i festing og fyll, hor og utskeielser, strid og misunnelse.” Er det noe galt i festing i seg selv? Hva menes med ”utskeielser”? Hva menes med begjær? Hvis jeg er interessert i en gutt, så vil jeg jo ta meg godt ut når han er i nærheten. Er det galt?

Det bibelordet som du viser til er egentlig veldig klart og det du skriver viser at du har forstått en god del av det. Ordet er en oppfordring til å leve slik at du kan åpent stå frem med det uten at du har noe å skamme deg over. Det som er godt og reint og fint tåler dagens lys. Fyll har du selv tatt avstand fra, sier du, og det er bra. Hor er sex utenom ekteskap. Det sier apostelen Paulus at vi skal holde oss ifra og ikke drive med.

På mange fester der man har det gøy og danser og sånt, følger det gjerne en del med. Hva du mener med sånt vet jeg ikke riktig, men dersom vi skulle forklare omskrive Paulus slik at det kan blir enklere å forstå, kan vi gjerne skrive: ”La oss leve reint og fint slik at livet vårt tåler dagens lys; og ikke ruse oss med alkohol eller andre rusmidler. Vær glad og lykkelig uten bråk og spetakkel. Ikke misunn noen det som tilhører dem enten det er penger, eiendom, utseende, jobben deres, gode karakterer eller annet som hører din neste til. Ikke by kroppen din fram for hvem som helst, men spar den til den du skal gifte deg med.”

Det er ikke noe galt i å stelle seg slik at man ser godt ut.

Sørg for at andre legger merke til andre kvaliteter ved deg

Begjær betyr egentlig lyst. Apostelen Paulus oppfordrer mennesker til å ha en slik framferd at de ikke vekker begjær. Det betyr egentlig: Oppfør deg slik og kle deg slik at sex ikke det første andre tenker på når ser deg. Kle deg altså ikke slik at du ser ut som et sexsymbol. Sørg for at andre legger merke til andre kvaliteter ved deg. Det apostelen Paulus skriver her er veldig viktig, og aktuelt, fordi i vår tid blir sexappeal brukt til omtrent alt og svært ofte som et alt for billig salgstriks.

Eksempler på utskeielser (russen har patent på en god del): Rave gatelangs i beruset tilstand med ei ølflaske i hver lomme, krype naken i byens hovedgate, tisse på lærerens inngangsdør, vise rumpa til forbipasserende etc. (Av og til kalles det humor, spesielt dersom det blir gjort på TV.) Det er mange flere former for utskeielser og de fleste er bare uttrykk for dårlig fantasi.

Bibelen er også veldig praktisk.

Jeg håper at du synes at dette ble et noenlunde greit svar til deg. Lykke til med livet ditt. Bibelen er som du ser også veldig praktisk. Det er ikke alltid så lett å unngå fellene, men ofte kommer man veldig langt med sunn fornuft. Merk at syndfri blir du ikke ved å bruke fornuften, for det er bare Jesus som kan tilgi dine synder.
Ill. foto: Oberazzi on flickr.com

Spørsmål og Svar

Lurer du på noe? Flere Spørsmål og Svar finner du under Påfyll.

Vil du sende inn et spørsmål gjør du det under Kontakt Oss