Fri vilje?

Fri vilje?

Kan vi velge å tro på Gud?

Tema for iTro i november er Skapt.

Arne Helge Teigen er ansatt som førsteamanuensispåFjellhaug Internasjonale Høgskolei Oslo, som også driver bloggen»På sporet av sannhet«.

Gud har skapt oss med fri vilje – så da kan alle velge å tro, tenker mange. Bibelen sier noe annet, nemlig at mennesket ikke har vilje til å søke Gud (Rom 3,11). Enkelte tror på den frie vilje, fordi de ikke har forstått hva troen er. Troen er noe jeg bestemmer over, tenker de.

Men – Bibelen beskriver troen som tillit, og fordi troen er tillit, kan viljen ikke bestemme over den. Tillit er noe som bare kommer. Slik er det, både i forhold til mennesker og Gud.

Dersom du har stjålet noe fra en venn, blir du redd for ham, og våger ikke å møte vedkommende

Noen tenker at  mennesker ikke søker Gud fordi de har fått høre så mye skremmende om ham. Skal de få tillit til Gud, må de få høre at Gud ikke er så farlig. Men – her begår man en feil igjen. Det er nok sant at mennesker har mistet tilliten til Gud. Men dette er faktisk ikke Guds skyld. Som regel er det to grunner til at tillit til en annen person ødelegges. Enten skjer det på grunn av noe den andre gjør mot deg – eller det skjer på grunn av noe du gjør mot den andre.

Dersom du har stjålet noe fra en venn, blir du redd for ham, og våger ikke å møte vedkommende. Slik er menneskets forhold til Gud. Troen på Gud er ødelagt, fordi du har syndet mot ham. Din vilje er dypest sett bundet av frykt og angst for Gud, og du er ikke i stand til å søke ham. Hvordan kan jeg bli frelst da, spør du kanskje.

Det Bibelen forteller om Gud er enda større og bedre

Tenkt deg hvordan  det ville være dersom du har en venn som du har gjort noe galt mot, og at denne vennen en dag sier til deg: Jeg vet at du har stjålet fra meg og at du er redd for hva jeg vil gjøre med det. Men nå har jeg bestemt meg for at jeg tilgir og ettergir deg det du har stjålet. Da ville du få tillit til denne vennen som aldri før, ikke sant? Din venn har gjort opp for deg, og tilbyr deg frihet fra det du anklages for.

Det Bibelen forteller om Gud er enda større og bedre. Bibelen forteller nemlig at Gud sendte sin Sønn for å ta på seg skylden og ansvaret for dine synder. Alt du skylder Gud har Jesus betalt og gjort opp ved sin død og oppstandelse.

Gud sender dette budskapet inn i din vei, for å skape troen i ditt hjerte. Ved at du tar til deg budskapet om Jesus river Gud deg ut av det som holder deg og din vilje fast. Dette viser at det er Gud som søker oss som ikke er i stand til å søke ham.

Foto: ramsesoriginal på flickr

_________________________________________________________________