Hvis vi slipper Jesus til kan han bruke det som ser lite og ubetydelig ut i våre liv til noe fantastisk

Hvis vi slipper Jesus til kan han bruke det som ser lite og ubetydelig ut i våre liv til noe fantastisk

Guds rike sammenlignes med noe smått som vokser til noe stort og livgivende.

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen

Dagens bibeltekst finner vi i Lukas 13,18-21.

Så sa han: «Hva er Guds rike likt? Hva skal jeg sammenligne det med? Det er likt et sennepsfrø som en mann tok og sådde i hagen sin. Det vokste og ble til et tre, og himmelens fugler bygde rede i greinene på det.»
Igjen sa han: «Hva skal jeg sammenligne Guds rike med?
Det er likt en surdeig som en kvinne tok og la inn i tre mål mel, så det hele til slutt var gjennomsyret.»

Du kan også lytte til andakten her:

En liten begynnelse

Dagens tekst handler om små begynnelser med store resultater. Jesus sammenligner Guds rike med et lite frø som i seg selv ikke ser imponerende ut. Når vi ser på et lite frø er det nesten umulig å fatte at det en gang kan bli til et stort tre.

Det samme kan vi si om en surdeig som starter som noe lite, men sammen med melet kan bli nok til å lage mange brød som kan mette mange mennesker.

Hvorfor sammenligner Jesus Guds rike med disse to tingene?

 

Jesus overrasker

Gjennom Bibelen ser vi igjen og igjen hvordan Jesus overrasker menneskene rundt seg med det han forteller om livet med Gud.

Når jeg tenker på et kongerike som sprer seg ser jeg for meg filmer med krig der det brukes makt og vold for å ta over landområder og byer slik at riket skal bli større.

Dette er nesten så langt borte fra hvordan Jesus tenker om sitt rike som man kan komme.

 

Kristendommens vekst

Tenk på hvordan Lukas starter evangeliet sitt i små byer i Israel blant relativt fattige mennesker som Jesus levde blant.

Senere avslutter han sin andre bok, Apostlenes gjerninger, med at Paulus bare noen tiår etter står i Roma, hovedstaden i Romerriket, og snakker til mennesker der som har tatt imot Jesus som sin frelser.

På bare én generasjon spredte kristendommen seg til flere verdensdeler. Uten å bruke vold og makt, men ved at Gud kunne forvandle hjertene til menneskene som hørte på Jesus.

Guds rike sammenlignes altså med små ting som vokser til noe stort. Ikke ved krigføring og tvang, men på en god måte som blir til glede for de rundt. Akkurat som treet Jesus snakker om der fugler bygger reir, og surdeigen som blir til mat for mange.

 

Bruker det ubetydelige

På samme måte er det for oss i dag. Jesus sammenligner sitt rike med noe lite som etter hvert vokser til noe stort og livgivende, akkurat slik det riket han kom med gjorde.

Hvis vi slipper ham til kan han bruke det som ser lite og ubetydelig ut i våre liv til noe stort og fantastisk.

Men akkurat som et tre ikke vokser fra et frø på bare én natt tar det tid. Og vi blir utålmodige, for vi liker best ting som ser store og flotte ut helt fra begynnelsen.

Men vi som lever med Gud vet at han kommer med håp. Han er aktivt til stede i verden selv når vi ikke legger merke til det. Og hvis vi slipper ham til kan han bruke det som ser lite og ubetydelig ut i våre liv til noe stort og fantastisk, mer enn vi noen gang kunne drømme om.

 

Simon Berg

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen