Hvilken tone klinger høyest?

Hvilken tone klinger høyest?

Vi snakker om mange viktige ting i kristne sammenhenger, men hva snakker vi mest om?

Jeg var på tur med noen venner oppe ved Holmenkollen. Da vi satte oss ned for å spise hørte vi kirkeklokkene ringe inn til gudstjeneste.

Vi var ikke så langt fra kirka så vi hørte lyden godt. Det var et teppe av toner vi hørte, men én tone skilte seg ekstra ut. Vi prøvde å finne ut hvilken tone som var sterkest og hvor den var på skalaen.

Klinger evangeliet høyest?

Ikke så lenge etter denne turen hørte jeg en tale. Taleren sa at vi snakker om mange viktige ting i kristne sammenhenger, men hva snakker vi mest om? Hvilken tone klinger høyest? Bildet han brukte ble koblet opp til turen på Holmenkollen i hodet mitt og har blitt sittende i meg i flere år etter denne talen.

Når jeg går på møter og hører på forkynnelsen dukker dette spørsmålet stadig vekk opp. Hvilken tone klinger høyest i forkynnelsen? Er det evangeliet?

Kraftkilden til kristenlivet

Da jeg gikk på bibelskole hadde jeg en lærer som var ganske ensporet. Han snakket alltid om evangeliet, uansett hva temaet var.

Hvis jeg skulle svart på hvilken tone som hørtes best i hans liv og forkynnelse var ikke det vanskelig å svare på. Han snakket stadig vekk om evangeliet. Av og til snakket han om det til det kjedsommelige, fordi «dette har jeg jo hørt før». Mens andre ganger fikk jeg oppleve at jeg hadde skjønt veldig lite av evangeliet selv om jeg hadde hørt det mange ganger før.

«Om noen mener å ha forstått noe, da har han ennå ikke forstått det slik han burde.» (1 Kor 8,2)

 

Jeg tror at denne bibelskolelæreren hadde oppdaget noe veldig viktig. Selv om vi har det hørt mange ganger skal vi fortsette å forkynne det. Det er grunnen til at vi kan kalle oss kristne og leve et liv i fellesskap med Gud. Det er selve kraftkilden til kristenlivet:

«Men den som ser inn i frihetens fullkomne lov og fortsetter med det, blir ikke en glemsom hører, men en gjerningens gjører. Et slikt menneske skal være lykkelig i sin gjerning. » (Jak 1,25)

John Olav Selstø