Troslivet vårt kan gå opp og ned, men Jesus er stabil og trofast

Troslivet vårt kan gå opp og ned, men Jesus er stabil og trofast

Han møter oss der vi er og leder oss på rett vei når vi er svake.

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen

Dagens bibeltekst finner vi i Johannes 21,15-19:

15 Da de var ferdige med måltidet, sier Jesus til Simon Peter: «Simon, sønn av Johannes, elsker du meg mer enn disse?» Han svarte: «Ja, Herre, du vet at jeg har deg kjær.» Jesus sier til ham: «Fø lammene mine!»
16 Igjen, for annen gang, sier han: «Simon, sønn av Johannes, elsker du meg?» «Ja, Herre, du vet at jeg har deg kjær», svarte Peter. Jesus sier: «Vær gjeter for sauene mine!»
17 Så sier han for tredje gang: «Simon, sønn av Johannes, har du meg kjær?» Peter ble bedrøvet over at Jesus for tredje gang spurte om han hadde ham kjær, og han sa: «Herre, du vet alt. Du vet at jeg har deg kjær.» Jesus sier til ham: «Fø sauene mine!
18 Sannelig, sannelig, jeg sier deg: Da du var ung, bandt du beltet om deg og gikk dit du selv ville. Men når du blir gammel, skal du strekke ut hendene dine, og en annen skal binde beltet om deg og føre deg dit du ikke vil.» 19 Dette sa han for å gi til kjenne hva slags død han skulle ære Gud med. Da han hadde sagt dette, sa han til Peter: «Følg meg!»

Du kan også lytte til andakten her:

 

Fra topp til bunn

Jeg kan tenke meg at påskeuken til Peter var en berg- og dalbane. Den startet med en stor folkefest i Jerusalem med palmegreiner og hosianna-rop etterfulgt av svik, fornektelse og død. Fra topp til bunn på bare noen dager.

Heldigvis var ikke korsfestelsen slutten, verken for Jesus eller for Jesus sine etterfølgere.

Tre dager senere får disiplene høre fra en andpusten og sjokkert Maria Magdalena: «Jeg har sett Herren!» Senere samme dag får også disiplene møte den oppstandne Jesus.

 

Gjensynet med Jesus

Jeg undres hva Peter følte på da han fikk se Jesus igjen. Følelsene var nok splittet. En blanding av glede og skam.

Jeg ser for meg en litt skamfull og forvirret mann som ikke visste helt hvordan han skulle oppføre seg etter å ha fornektet mannen han bare noen timer tidligere hadde sagt han ville dø for.

Peter hadde nok ikke glemt det. Det hadde heller ikke Jesus.

 

«Elsker du meg?»

Noen dager senere har Jesus en samtale med Peter der vi tydelig ser en opprydding og avklaring mellom disse to mennene. Jesus spør ham tre ganger: «Elsker du meg?». Peter virker litt forvirret og svarer alle gangene «Ja, du vet jeg har deg kjær».

Denne samtalen har Jesus med Peter for å se om han er klar for å ta på seg det oppdraget han hadde fått fra Jesus; å være en hyrde for sauene.

 

Jesus tilgir

Peter møter en tilgivende Jesus selv etter at han nettopp hadde fornektet og forlatt ham på sitt aller svakeste, han som var en av Jesus sine nærmeste. Jesus tilgir Peter helt og fullt.

Men det var nødvendig å stille inn fokuset hans. Hvor er hjertet ditt? For å være en hyrde må hjertet være på plass. En hyrde er en omsorgsperson som skal gi føde og rettledning.

Jeg tror Jesus spør deg om det samme. Hvor er hjertet ditt?

 

Jesus møter oss

Peter viser oss at han er menneskelig, og det er godt å se! Jeg kan selv føle på en berg- og dalbane i troslivet. Det er jeg nok ikke alene om. Men det er heldigvis ikke farlig i møte med Jesus.

Jesus er en som møter oss der vi er og som vil være med oss gjennom det. Han er en som ikke svikter eller fornekter oss når vi er på vårt svakeste.

Jesus er en som blir og som leder oss på rett vei. Han hjelper oss til å stille inn hjertet vårt.

 

Simon Berg

Andakt

Hver søndag skriver av en av iTros faste andaktsskribenter en andakt basert på søndagens prekentekst i kirkeåret.

Bibelteksten er fra Bibel 2011 © Bibelselskapet. Gjengitt med tillatelse. Les Bibelen på Bibelselskapet | Nettbibelen