In The Backseat

In The Backseat

På en måte var jeg en baksetepassasjer til kristenlivet mitt.

Andakt

Dagens andakt er skrevet av Hildegunn Haugen. Hun er arkitekt, og bor i Oslo.

 

Jonas Alaska synger om hvor fint det er å sitte i baksetet i en bil. Og jeg er enig. Jeg er ikke så glad i å sitte ved rattet. Jeg synes det er skummelt mye å passe på.

Da jeg var 20, flyttet jeg vekk fra alle vennene mine, helt alene til en ukjent by med ukjente mennesker. Selv om jeg hadde vært kristen hele livet så føltes Gud langt borte. Jeg hadde alltid hatt kristne venner og familie rundt meg, som hadde hjulpet meg med å ha kontakt med Gud, med å høre hans stemme. Plutselig var jeg alene.

På en måte hadde jeg vært en baksetepassasjer til kristenlivet mitt. Jeg hadde passivt satt meg i baksetet, og sagt «før meg dit du vil Gud». Jeg hadde latt de andre sitte foran, og funnet ut hvor vi skulle hen. Alene i byen, kunne jeg ikke spørre de andre om hva Jesus mente om saken, jeg måtte ta direkte kontakt med han.

Jesus er ingen baksetepassasjer

For meg ble  det som om jeg gikk ut fra baksetet og satte meg foran ved rattet. Akkurat sånn som da jeg skulle ta lappen. Jeg ble en kjøreskoleelev. Selv om jeg kjente Jesus, og hadde lest en del i Bibelen, var jeg usikker på hva som var riktig å gjøre i hver enkelt situasjon. Men jeg var ikke alene i bilen, for Jesus – han er ingen baksetepassasjer. Han er min kjørelærer. En som kan alle trafikkregler, og som kjenner veien. Og vet hvor vi skal.

Men det er jeg som sitter ved rattet. Det er mitt valg, hvor mye jeg skal gasse, når jeg skal vente og om jeg skal ta til venstre eller høyre. Og det tør jeg, for ved siden av meg sitter han med all makt. Han som som har egen brems og gass, og lett tar styringa over rattet mitt når jeg holder på å kjøre ut av veien.

«Jeg kaller dere ikke lenger tjenere, for tjeneren vet ikke hva herren hans gjør. Jeg kaller dere venner, for jeg har gjort kjent for dere alt jeg har hørt av min Far.» (Joh 15,15)

Jeg er fortsatt kjøreskoleelev hos Jesus

Jesu venn! Han  vil ha et personlig forhold til deg. Hele Bibelen er full av Guds vilje for oss. Han vil ikke at vi skal være uvitende og passive baksetepassasjerer. Han har lyst til å lære oss å kjøre. Også blir vi aldri utlært. Jeg er fortsatt kjøreskoleelev hos Jesus. Jeg ved rattet, og Han er fortsatt rett ved siden av.

Bønn

Takk Jesus for at du har lovet å alltid være med. At du kaller meg din venn. Hjelp meg å ta gode valg i livet, og å høre din stemme. Amen.

«Jeg vil gjøre deg vis og lære deg
den veien du skal gå,
jeg vil la mitt øye hvile på deg
og gi deg råd.» (Sal 32,8)