Jeg er oppstandelsen og livet

Jeg er oppstandelsen og livet

Jesus hadde allerede sagt ganske mye oppsiktsvekkende om seg selv, men går det an å si noe mer grensesprengende enn dette?

Er ikke døden alle menneskers siste fiende? Hvordan kan da et menneske hevde at han er oppstandelsen? Riktignok kan folk si om noe eller noen de liker veldig godt: ‘Fotball er livet!’ Eller: ‘Du er livet for meg – jeg kan ikke unnvære deg!’ Men å si om seg selv i ramme alvor: ‘Jeg er livet’ – det høres unektelig litt eplekjekt ut. Det er så man kan få lyst til å svare: ‘Jasså – så du er livet? Tror du ikke jeg kan leve på egenhånd?’

Det er ikke så rart at ordene ikke sank skikkelig inn hos vennen hans, Marta, da Jesus sa dem til henne.Og detgjorde ikke saken lettere at Lasarus, Martas bror og Jesu gode venn, var død.

Marta hadde skjønt at Jesus var mer enn et vanlig menneske. Hun visste at han kunne helbrede syke. Hennes fokus var på hva Jesus kunne gjøre, men Jesus måtte løfte blikket hennes – på sin egen person: ‘Jeg er oppstandelsen og livet.’ Det handler ikke bare om mirakler. Det handler om meg, Jesus.

Så provoserende, og så enkelt

Det handler om mer enn det fysiske hverdagslivet. Det går nemlig an å leve, og likevel være død. Det går an å dø, og likevel leve evig! Det eneste avgjørende for å ha et virkelig liv, sier Jesus, er å ‘tro på meg’! Så provoserende, og så enkelt.

Hva er denne troen? Marta og Maria var ikke i nærheten av å skjønne hvilken makt Jesus hadde. Deres tro var temmelig halvhjertet. Selv da Jesus sa at de skulle ta steinen bort fra graven til Lasarus, begynte Marta å protestere. Hun regnet ikke med det Jesus hadde sagt. Eller hun forsto det ikke. Likevel fortsatte Jesus med planen sin: “Lasarus, kom ut!” Ut av døden, ut av graven, ut av tøyet som han var surret inn i. Dette skjedde for at de som ‘tror, skal få se Guds herlighet’. Marta og Maria fikk se det, selv om troen deres var vaklende.

Og snart fikk de se enda mer: Han som var oppstandelsen og livet, for Lasarus, for dem, han ble selv hengt på et kors; det var prisen han måtte betale for å gi liv til andre. Men han holdt ord: Han sto opp igjen. Jesus er oppstandelsen og livet! Han er verd å tro på!

Foto: Christian Lilleheim