Jesus sin morallære for dummies

Jesus sin morallære for dummies

Du skal elske Gud og elske mennesker.

Andakt

Hver søndag kan du lese en andakt på iTro, skrevet av en av våre skribenter.

Denne andakten er også tidligere publisert på iTro.

Tenker du noen ganger kan det bli litt mange regler å forholde seg til?

Jeg snakka med en veldig spennende kar for en stund siden som skulle ha et seminar for toppledelsen i en stor bedrift. Det han ville formidle handlet om «verdibasert bedriftskultur».

«Å steike, for et begrep» tenker du, men det handler egentlig om at i stedet for å ha masse regler for alt mulig, har man noen verdier man gjør alt ut ifra.

Så i stedet for å ha regler som: plukk opp søppelet fra lunsjen din, ta med kaffekoppen fra bordet, ikke spytt snusen i naboens skap, kan man heller ha en verdi som f.eks: Vi digger at det er koslig og ryddig rundt oss alltid!

Elske Gud og elske mennesker

Jesus får spørsmålet: Hva er det største budet?

Han svarte: «‘Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din forstand.’ Dette er det største og første budet. Men det andre er like stort: ‘Du skal elske din neste som deg selv.’ På disse to budene hviler hele loven og profetene.»

Her gir Jesus oss en oppsummering på over 600 regler jødene fulgte. Enkelt sagt: Elske Gud og elske mennesker! Jesus forklarer ofte hva det vil si i praksis også, så det er nok å ta tak i, men du kommer ingen vei uten å skjønne tanken bak, eller grunnverdien.

Kanskje det var derfor Jesus var så sint på de religiøse nerdene i sin samtid? De skrøyt av at de kunne alle reglene, men skjønte ikke poenget med dem.

Så kanskje det er et bra sted å begynne, før man stresser med alle detaljene.

John Olav Selstø

Andakt

Hver søndag kan du lese en andakt på iTro, skrevet av en av våre skribenter.

Denne andakten er også tidligere publisert på iTro.