LEVENDE TRO: Jesus, bare Jesus

LEVENDE TRO: Jesus, bare Jesus

Her finner du det første av seks bibelgruppeopplegg i serien Jeg Er.

Levende Tro

Levende tro er iTros bibelgruppeopplegg. Du kan bestille hefter til din bibelgruppe (20 kr/stk), eller få høstens opplegg i 6 deler gratis her på iTro annenhver mandag.

 

 1. Takk og be for samlingen
 2. Les Joh 6,22-59 hver for dere, og noter gjerne hva som treffer dere
 3. Lytt til: Gi meg Jesus – David André Østby
 4. Les teksten under, høyt i fellesskap
 5. Snakk sammen om spørsmålene nederst
 6. Del bønneemner og be for hverandre

Jeg er livets brød. Den som kommer til meg, skal ikke hungre, og den som tror på meg, skal aldri tørste.

I Johannesevangeliet leser vi syv ganger at Jesus uttaler: «Jeg er…» De syv bildene han bruker på seg selv er sentrale når vi ønsker å forstå hvem han er, og de sier mer enn vi kanskje tror ved første øyekast.

Hvis du blir spurt om å presentere deg selv, svarer du kanskje akkurat som Jesus: Jeg er… Og så lister du opp det du tenker er viktig å dele. Forskjellen er veldig stor mellom når du og jeg sier «Jeg er…» og når Jesus sier det.

Da Moses møtte Gud i en brennende tornebusk (2 Mos 3) spurte han: Hva er navnet ditt? Gud svarte: Jeg er den jeg er. På gresk, som Johannesevangeliet er skrevet på, er dette navnet Gud gir seg selv Ego Eimi, Jeg Er. Når Jesus i vår tekst sier: Jeg er livets brød, er det med Guds autoritet han sier det. Jesus påstår med dette at han selv er Gud, og det forstår alle som hører ham snakke. Jeg, Jesus, har det samme navnet som Gud selv, for jeg er Gud.

Tilfredstiller våre dypeste behov

Jeg er livets brød. Hva betyr det? Dagen før Jesus uttaler dette har han mettet 5000 ved å gjøre fem brød og to fisker om til mat nok for alle. Folket er forundret, og dagen etter oppsøker de Jesus og spør etter mer brød. Jesus forstår hvorfor de er der, ikke fordi de har en lengsel i seg etter Gud, men fordi Jesus dekket deres fysiske behov. De ble mette.

Jesus benytter anledningen til å dele sannhetene med dem: Dere må tro på Gud og på ham som Gud har sendt. Han forklarer dem at om de kommer til ham, livets brød, skal de aldri mer hungre og tørste. Og han snakker ikke om den fysiske hungeren og tørsten, men om at han tilfredsstiller alle våre dypeste behov.

Kortvarig lykke

I vår tid er mat noe vi har i overflod. Vi roper ikke til Jesus om å få brød for å bli mette, men vi kan allikevel kjenne på at vi har et tomrom i oss som må fylles. En åndelig sult ligger i alle oss mennesker, og vi leter etter svarene og fyller oss på ulike måter. Også etter at vi har tatt imot Jesus og kaller oss kristne, kan det være lett å fylle oss med det vi tror er godt for oss, men som ikke egentlig tilfredsstiller oss.

Vi kan bruke enormt mye tid på trening og utseende. Vi jobber hardt for å få bekreftelse av andre, eller vi fyller oss med kortvarig lykkefølelse gjennom overspising, utallige timer på Netflix eller vi blir hekta på porno. Inn i dette snakker Jesus til oss: Jeg er livets brød, jeg er Han som gir deg det du egentlig trenger og som fyller dine dypeste behov. Og så kan det kjennes utfordrende å møte den sannheten. Tror jeg det? Tror jeg det i praksis i mitt liv? Tør jeg be Ham hjelpe meg å slutte med det som gir kortvarig og falsk metthetsfølelse?

Gir livet full mening

Bare Jesus kan gi livet ditt full mening. Bare Jesus kan gi deg fred med Gud og fred med deg selv. Bare Jesus kan gi deg håp for evigheten sammen med Gud og for livet her og nå. Bare Jesus er den som gjør det mulig for deg å leve nær Gud, som gir deg glede, fred, trøst, visdom og velsignelse.

Jesus er maten vi trenger for evig liv (v. 27) og den sannheten gjelder for hele verden (v. 33). Det er en sannhet å bygge livet på. Han som elsker oss og har frelst oss, vil gi oss alt vi trenger og ha nært fellesskap med oss – alltid!

Spørsmål til samtale

 1. Hva sitter du igjen med etter det du har lest nå?
 2. Prøv å sette ord på det du tror på: Hva betyr det for deg at Jesus er livets brød?
 3. Hvordan tror du det var for jødene som hørte Jesus snakke, at han brukte Guds eget navn om seg selv?
 4. Alt er et veldig sterkt ord. Hva betyr det når Jesus sier at Han er alt vi trenger?
 5. Hvilke ting i livet ditt er vanskelig å gi til Jesus, slik at han får vise deg hvordan du skal leve? Tidsbruk, sivilstatus, hva du ser på, hvilke folk du henger med, eller noe helt annet?

Levende Tro

Levende tro er iTros bibelgruppeopplegg. Du kan bestille hefter til din bibelgruppe (20 kr/stk), eller få høstens opplegg i 6 deler gratis her på iTro annenhver mandag.