– Mitt tips for jula og 2017 er å bli kjent med den underfulle rådgiveren

– Mitt tips for jula og 2017 er å bli kjent med den underfulle rådgiveren

- Og å la Jesus få bli sjef i livet og være den du vil ligne på, skriver Tarjei Tørre Asprusten.

Andakt

Denne 1.juledag-andakten er skrevet av Tarjei Tørre Asprusten.

750 år før Jesus blir født får profeten Jesaja et syn fra Gud: «For et barn er oss født, en sønn er oss gitt. Herreveldet er lagt på hans skulder. Han har fått navnet Underfull rådgiver, Veldig Gud, Evig far, Fredsfyrste

Guds rike er uten landegrenser

Profetien er om Jesus, og starter så normalt som du får det: «For et barn er oss født». Jesus ble født inn i verden som en liten sårbar baby, som deg og meg. Om det starter normalt forstår vi raskt at dette barnet som er født er det noe spesielt ved: «Herreveldet er lagt på hans skulder.» Herreveldet – gammeldags ord – tenk maktområde, kongedømme, herskermakt.

Jødene så for seg et mektig rike, en stor hersker som skulle jage vekk alle fiender. Men Jesus skuffa: «Min kongsmakt er ikke av denne verden», sa han. Guds rike er et rike uten landegrenser, med andre lover og spilleregler, det er et rike som er i oss!

– Jesu råd kan noen ganger virke merkelige

«Han har fått navnet Underfull rådgiver …». Underfull, full av under. Jeg har hatt mange rådgivere. Noen gav gode råd, noen gav rare råd, ingen av dem var fulle av under. Du trenger ikke rådgiver for å velge brunost eller gulost på nista, men det er spørsmål i livet som krever en underfull rådgiver.

Hva eller hvem vil jeg tro på? Hvordan vil jeg være som person? Hva gjør jeg i møte med urett?

Jesus har av og til råd som kan virke merkelige – ja nærmest underlige. Hvis noen slår deg på det ene kinnet skal du vende det andre til. Elsk deres fiender. Be for dem som forfølger dere. Hva kjennetegner rådene?

De er annerledes enn hva som er naturlig for oss å gjøre, men hvis vi følger dem så skjer det et under! Når ondt gjengjeldes med godt skapes det noe, et rom – en mulighet for at kjærligheten og freden kan få komme inn der hatet og mørket har vært midlertidige herskere.

Verden i dag trenger fred

Jesus får navnet Fredsfyrste. Hvis han er fredens fyrste, er riket hans et fredens rike. Hvis vi følger rådene til den underfulle rådgiveren vil freden komme der vi går – og er det noe verden i dag trenger er det mennesker som kommer med fred. Enten det er i Syria og Midtøsten eller på stedet der du bor.

Mitt tips for jula og det nye året er å bli kjent med den underfulle rådgiveren! Sjekk ut rådene hans – la han få bli sjef i livet og være den du vil ligne på. Da vil Guds rike komme der du går, og det – det er spennende!

Andakt

Denne 1.juledag-andakten er skrevet av Tarjei Tørre Asprusten.