Nåden er gratis – ikke billig

Nåden er gratis – ikke billig

Den prisen Jesus betalte er 100 % nok for at du kan få evig liv, dersom du tror på han.

Andakt

Hver søndag legges det ut en andakt på iTro. Denne andakten har også tidligere blitt publisert på iTro i 2015.

«For av nåde er dere frelst, ved tro. Det er ikke deres eget verk, men Guds gave. Det hviler ikke på gjerninger, for at ingen skal skryte av seg selv. For vi er hans verk, skapt i Kristus Jesus til gode gjerninger, som Gud på forhånd har lagt ferdige for at vi skulle vandre i dem.» (Efeserbrevet 2,8-10)

Har du lest disse versene før? Disse versene fra Efeserbrevet er kanskje noen av de mest kjente versene fra Bibelen, og handler om hva som er bakgrunnen for at vi kan kalle oss Guds barn. Tro og nåde er sentrale begrep.

100 % gratis

Hva det vil si å tro, er kanskje overkommelig å forstå. Det handler om en indre overbevisning om at det som står i Bibelen er sannhet, at Jesus har dødd for våre synder, og at han sto opp igjen fra de døde. Men hva betyr egentlig nåde?

Ordet nåde kommer av det latinske ordet «gratia». Kan du se hvilket norsk ord «gratia» ligner på? Jo, nettopp – gratis! Jeg skal nå gi et eksempel på noe som ikke er gratis. Det er for eksempel mobiltelefoner som koster 1 kr. Det er ekstremt billig, men det er ikke gratis. Og forresten så følger det ofte med ganske dyre abonnement med slike telefoner.

Dersom noe er gratis, har du fått det uten å betale noe som helst. Det er 100 % gratis. Ikke 50 %, ikke en gang 99 % gratis. Og på samme måte er det med nåden. Det handler om at det Jesus gjorde på korset for deg, da han betalte for alle dine synder, var nok.

Mange tror dessverre at dersom man skal være kristen, må man først ta seg litt sammen og gjøre mye godt. Det er helt feil. Den prisen Jesus betalte, sitt eget liv, er 100 % nok for at du kan få evig liv, dersom du tror på han.

Gode gjerninger

Men hva med gode gjerninger da? Har det ingen ting å si? Nei, ikke for frelsen din. Men vær advart! Dersom du slipper Jesus inn i hjertet ditt, vil han begynne å bygge om der inne, slik at du vil få lyst til å gjøre det som er godt. Ikke fordi du er flink, men fordi du lar deg forvandle av Jesus. Så på den måten er de gode gjerningene et kristenliv produserer, også nåde!

«For av nåde er dere frelst, ved tro. Det er ikke deres eget verk, men Guds gave. Det hviler ikke på gjerninger, for at ingen skal skryte av seg selv. For vi er hans verk, skapt i Kristus Jesus til gode gjerninger, som Gud på forhånd har lagt ferdige for at vi skulle vandre i dem.»

John Olav Selstø

Andakt

Hver søndag legges det ut en andakt på iTro. Denne andakten har også tidligere blitt publisert på iTro i 2015.