Oppstandelse og organdonasjon?

Oppstandelse og organdonasjon?

Vil "legemlig oppstandelse" si at vår jordiske kropp vil oppstå, eller får vi en "ny"? Og hva med organdonasjon?

Spørsmål og svar

Lurer dupå noe? Send inn spørsmålet ditt til iTro@nlm.no.

Eller kanskje du finner svar på det du lurer på i vårSpørsmål og Svar-spalte.

Vil «legemlig oppstandelse» si at vår jordiske kropp vil oppstå, eller får vi en «ny»?Og hva med organdonasjon. En venn er donor, men ei anna er ikke helt for, pga dette med legemets oppstandelse. At det da kunne bli et problem siden deler av legemet ikke ville være intakt. Men da lurer jeg: hvis det er vår jordiske kropp som gjenoppstår, og det er da dumt med organdonasjon, er det ikke da et større problem med at kroppen er råtten (etter å ha liggi i jorda i hvem veit hvor lenge)? Eller hva med barn som døde før de blei født, eller mennesker som har dødd i for eksempel en bilulykke, der kroppen hvert fall ikke er «intakt» – hva med dem? Gjenoppstår de med den kroppen de har, evt ikke har, eller hva betyr egentlig legemets oppstandelse?

Ja, det er sant at vi som er kristne tror på legemets oppstandelse. Detvil helt konkret si at vi tror at vi i himmelen har en kropp som vi kan taog føle på, ikke at vi bare er ånder som svever rundt om. Slik var detogså med Jesus da han stod opp fra de døde. Disiplene kunne ta og føle påham, Thomas kunne stikke fingeren i såret hans i sida og kjenne pånaglemerkene i Jesu hender. Jesus åt også et måltid mat, for selv somoppstått fra de døde var han i stand til å fordøye – maten falt ikke rettgjennom ham og ble en klatt på gulvet. Jesus var fortsatt Jesus, med bådekropp og sjel. Paulus er helt tydelig på at vi skal få en oppstandelse somer lik Jesus sin, og at Jesus er selve eksempelet på et oppstått menneske(bibelen kaller det «førstegrøden»).

Om en har mistet en fot i enbilulykke vil en få denne igjen

Eneste forskjellen er  at vi skal få et såkalt «herlighetslegeme» ihimmelen. Det vil si at kroppen vår skal være helt feilfri. Ikke på enkosmetisk måte, slik som vi mennesker ofte tenker på feil. Det er ikke enfeil på kroppen om en har for store eller små pupper, for brei eller forsmal rundt hoftene, lang eller stubben nese, stor eller liten rompe. Deter faktisk slik Gud skapte deg – helt perfekt; i hans bilde.

Feilene ensnakker om er de feil som er en konsekvens av syndefallet, det som har meddød og forgjengelighet å gjøre. Så derfor, om en har mistet en fot i enbilulykke vil en få denne igjen. Diabetikere vil være friske. De som harhjertefeil vil ikke ha den hjertefeilen lengre. Osv.

Så må en bruke hode her. Det er helt rett som du sier at kroppen vårråtner i jorda, med eller uten alle organene på plass. Det er ikke densamme kroppen som skal oppstå som en mer eller mindre råtten mumie, vi fåren ny en.

Du kan trygt donere bort alt du ønsker av organer,kremeres eller hva det enn måtte være

Men det er  fortsatt den kroppen vi hadde. Det vil si at den erhelt lik. Derfor kan du trygt donere bort alt du ønsker av organer,kremeres eller hva det enn måtte være. Brent eller råtten, med eller utenorganer – du vil få en ny kropp i himmelen, men kroppen er fortsatt densamme du hadde – bare skapt på ny. Det er det vi mener med legemetsoppstandelse; som en motsetning til en ren åndelig verden hvor ingen tingkan tas eller føles på.

Det historiske aspektet angående denne saken er ganskeinterressant, hvor kristendommen skilte seg ganske mye ut i forhold tilandre religioner og filosofiske retninger, men jeg skal ikke ta med dether. Du får evt sende en mail til for å spørre om det :)

Håper dette var et greit svar. Lykke til videre med din søken etter hvasom er sant! Må Gud velsigne deg.

Hilsen oss

Ill. foto: Oberazzi on flickr.com

_________________________________________________________________