Pontius Pilatus´ påske

Pontius Pilatus´ påske

Var Pilatus feig? Eller en hard fyr som møtte Jesus?

Bibelske personer

Hver dag denne påsken vil vi fortelle om påskebudksapet ved å ta utgangspunkt i forskjellige bibelske personer.

Les også:Profetens påske

Barabbas’ påske

Judas’ påske

Folkemengdens påske

– Du er altså konge? sa Pilatus.
– Du sier at jeg er konge, svarte Jesus. – For å vitne om sannheten er jeg født, og derfor er jeg kommet til verden. Hver den som er av sannheten, hører min røst.
– Hva er sannhet? sa Pilatus.
(Joh 18,37-38)

Ikke hvem som helst kunne få jobben til Pilatus. Det var en jobb som krevde sin mann. Han var kjent for å være hard. Han hadde ikke trodd at han skulle få noe problem med å korsfeste denne mannen. Så hvorfor hadde han begynt å bry seg nå?

Er han jødenes konge?

Hvem er denne  Jesus? Hvorfor lar han dette skje uten mer motstand? Hvorfor forsvarer han seg ikke? Er han jødenes konge? Hva betyr det? Han er ingen vanlig konge. Men han virker ikke gal heller.

Tidligere hadde kona sendt bud på han og sa at hun hadde drømt om Jesus.
– Ha ikke noe med denne rettferdige mannen å gjøre, hadde hun sagt.
Men han måtte jo gjøre jobben sin, måtte han ikke?

Tradisjonen tro setter de en fange fri i påsken, etter folkets ønske. Han fikk prøve å få de til å sette Jesus fri. Det kan gå.

Nei. Det gikk ikke. Ikke i det hele tatt faktisk. Folket ville virkelig korsfeste Jesus. Piltatus skjønte at han måtte gjøre noe ganske snart. Han var nesten litt redd for hva denne folkemengden kunne finne på nå.

Det virka litt mot sin hensikt, riktignok

Jesus hadde sagt  noe rart til han. Han hadde sagt noe om at Pilatus bare gjorde det han måtte, det han var pålagt. Akkurat som at han sa det var greit. Det hadde han aldri opplevd før. Det virka litt mot sin hensikt, riktignok. Han hadde ikke akkurat fått mer lyst til å korsfeste Jesus.

Pilatus fraskriver seg ansvaret, gir det til folket. Det virka som de syntes det var greit. Han lagde en innskrift på korset. «Jesus fra Nasaret, Jødenes konge». Ikke alle var fornøyde med det, og de ville ha det fjernet.
– Det jeg skrev, det skrev jeg, sa Pilatus da.

Hva Pilatus gjorde  etter at han møtte Jesus veit vi ikke så mye om. Tok han konsekvensene av dette møtet med Jesus? Eller fortsatte han å leve som om det ikke hadde skjedd? Hadde han blitt nysgjerrig på hvem Jesus var? Stemte det han hadde sagt? Fant han ut hva denne sannheten Jesus snakka om var? Eller prøvde han å glemme alt sammen? Veit ikke. Det jeg veit er at å forholde seg likegyldig til Jesus ikke er et godt alternativ.

Ill.foto: © Vibe Images – Fotolia.com