Sjalusi

Sjalusi

Jeg blir veldig fort sjalu hvis kjæresten min henger med andre jenter, spesielt når han er helt alene med dem. Hvor sjalu er det egentlig lov å være?

Spørsmål og svar

Lurer du på noe? Send inn spørsmålet ditt tiliTro@nlm.no,eller påfacebooksida vår.Eller kanskje finner du svar iSpørsmål og Svar-spalten vår.

Jorunn Andrea Alme  (27) jobber som linjeleder på musikklinja på Bibelskolen Fjellhaug.

«Hei!

Jeg lurer på hvor sjalu det egentlig er lov å være? Jeg er typen som blir veldig fort sjalu hvis kjæresten min henger med andre jenter, spesielt når han er helt alene med dem. Jeg kan også se tydelig på mange av jentene at de prøver seg på han, dette er også observasjoner som mine venner har gjort…

Jeg har snakket med han om det, men det virker ikke som han syns det er så big deal..»

Sjalusien kan drive oss til å gjøre ting eller si noe vi egentlig ikke mener

Hei! Så bra  du spør om dette. Sjalusi er et tema som angår de fleste av oss, og at du lurer på hvor sjalu man kan være, sier meg at noe (eller Noen!) jobber i degJ

Først har jeg lyst til å minne oss alle om at ikke alt faller under kategorien sjalusi, men en del gjør det. Ser du ei jente som har et skjørt du syns er fint, er du ikke automatisk sjalu. Er du derimot villig til å baksnakke ho fordi ho kjøpte seg et så fint skjørt, så grenser du mot sjalusien. Sett gjerne inn bil, båt, TV, sydenreiser osv. i stedet for skjørt her.

Så forteller Bibelen oss at sjalusi kan være veldig farlig. Faktisk blir det første drapet i Bibelen begått av en sjalu bror. Sjalusien kan drive oss til å gjøre ting eller si noe vi egentlig ikke mener. Kanskje du har opplevd å komme med en sleivkommentar til kjæresten din, eller en venninne, som har såret han/henne, når du egentlig bare var sjalu selv?

Vi kommer hellerikke unna at Bibelen kaller sjalusi for synd

Ordspråkene sier noe  veldig gjenkjennelig om sjalusi:

«Et frisk hjerte gir kroppen liv, sjalusi er som verk i knoklene» (Ordsp 14,30).

Det er vondt å være sjalu. Det er vondt for oss selv og det er vondt for de involverte. Det er også vanskelig for venner som står rundt. For ofte forstår de hvor sjalusien kommer fra, slik som du sikkert opplever dine venner gjør, men det betyr dessverre ikke at det rettferdiggjør den. Sjalusien tærer heller på relasjonene våre.

Vi kommer heller  ikke unna at Bibelen kaller sjalusi for synd. Det betyr at vi som vil være Guds barn, bør streve etter å ikke være sjalu, og når vi kanskje blir det likevel, så må vi be om tilgivelse. I Galaterne 5,16-26 ber Guds ord oss om å leve et liv i Ånden, og ikke la oss drive av de tinga som hører vårt syndige jeg til. Be gjerne Gud om hjelp til dette! Det tror jeg er en av hans favorittbønnerJ Han ønsker å hjelpe oss til å leve liv som er bedre for oss, for våre medmennesker og til behag for Han.

Har han noen gang gitt deg grunn til å tvile på hans motiver?

Du sier du  er typen som blir veldig fort sjalu. Og slik føles det nok. Men jeg har troa på at vi, både du og jeg, har evnen til å forandre oss. Det er veldig lett for oss å gjemme oss bak «det er slik jeg er, jeg har alltid vært slik», men Bibelen gir oss ikke den muligheten. Vi har alle tilbøyeligheter vi må jobbe med, og for noen er det at man blir lett sjalu, men la oss faktisk jobbe med det! Jeg prøver å leve etter følgende utsagn: «Personligheten min er Guds gave til meg, og karakteren min er min gave til Gud.»

Når det så  gjelder din konkrete problemstilling. Så bra at du har allerede snakket med kjæresten din om dette. Det er viktig å være åpen og ærlig. På samme måte er det viktig at du har tillit til kjæresten din. Du sier det er jentene som prøver seg på han, men har han noen gang gitt deg grunn til å tvile på hans motiver? Hvis ikke, så kanskje du kan forklare han en gang til hvordan dette føles for deg, men også la han få vite at du stoler på han?

Til slutt, lykke til og husk at Gud gjerne vil hjelpe deg!

Vennlig hilsen Jorunn

Foto:© auremar – Fotolia.com