Topp 10 skurker i Bibelen

Topp 10 skurker i Bibelen

Her er den! Den endelige lista over hvilke bibelske skurker som faktisk er de verste.

Bibelske personer

Bibelen er full av personer som vi har hørt mye og litt mindre om.

10. plass: Goliat

Nederst på skurkelista, men likevel ingen smågutt. Med sine tre meter over bakken, og sine trusler mot Israels hær gjennom 40 dager, har jeg stor forståelse for hver av mennene i Israels hær som ikke ville gå i tvekamp mot ham.

Til tross for sin fryktinngytende skikkelse når han likevel ikke lenger opp på lista, siden han ble overvunnet i en av verdenshistoriens mest berømte underdog-historier: av en unggutt uten krigserfaring, uten rustning og uten andre våpen enn en slynge.

9. plass: Brødrene til Josef

Å kaste broren sin i en brønn for så å selge ham som slave rett og slett er over grensa for hva som kan kalles uskyldige guttestreker. Og når man i tillegg forteller faren sin at han er død, og påfører ham en hjertesorg i mangfoldige år, unngår man ikke å havne på en liste som denne.

Formildende omstendighet: Deres egen far, Jakob, hadde også oppført seg dårlig mot sin tvillingbror, og snytt ham for velsignelsen han skulle hatt.

8. plass: Herodes Antipas og Herodias

To Herodes-er får plass på skurkelista. Først ut er Herodes Antipas, som i tillegg får med seg sin kone Herodias på lista. Jesus bruker kraftuttrykket ”Den reven” om Herodes, og i tillegg til å ville drepe Jesus, fikk Herodes’ kone Herodias ham, ved hjelp av sin datter, til å halshugge Døperen Johannes.

Han hånte også Jesus på langfredag, og sendte ham tilbake til Pilatus for å bli dømt til døden, siden Jesus ikke ville gjøre mirakler for å underholde ham, og ikke ville snakke med ham.

7. plass: Levitten og presten

Selv om de kun er karakterer i en av Jesu lignelser (om den barmhjertige samaritan), fortjener de skurkestempelet.

Når du ser en mann ligge halvdød i veikanten, men velger og gå utenom og forbi, er det ingen vei utenom og forbi en plass på skurkelista heller. Likegyldighet og lunkenhet kan vi aldri la være å kritisere!

6. plass: Pontius Pilatus

Da Marve Fleksnes en gang stod foran en prest som leste Lukas-evangeliet, kunne han avsløre: «Lukas? Åja, den har jeg lest! Jeg vet åssen det går òg, jeg. Pontius Pilatus var morder’n!»

Og selv om de færreste av oss først og fremst ser på Lukas-evangeliet som en krimroman, hadde Fleksnes rett. Pilatus var morder’n! Han dømte Guds sønn til døden, og da er du per def en superskurk!

5. plass: Kain

Menn som behandler brødrene sine dårlig er ikke mangelvare i Bibelen. Og selv om kong Joram drepte 7 og kong Abimelek drepte 70 (!) av sine brødre, havner Kain i en egen klasse.

I andre generasjon av menneskeheten, drepte han sin bror Abel av misunnelse, og tok med det livet av 1/4 av jordens befolkning. Relativt sett blir han med det verdenshistoriens udiskutabelt verste drapsmann.

4. plass: kong Ahab og dronning Jesabel

”Aldri har det vært en slik konge som Ahab. Han solgte seg til å gjøre det som var ondt i Herrens øyne, fordi hans kone Jesabel lokket ham til det,” kan vi lese i 1 Kong 21,15.

Det var mange onde konger i Israel, men Ahab tronet altså over dem alle når det gjaldt å ondskap. Et eksempel var da han og Jasabel iscenesatte drapet på naboen sin, fordi de likte hagen hans.

Jesabel var om mulig enda verre enn Ahab, og innførte avguder og fikk selv kongen til å dyrke og tilbe Baal. Hun prøvde også å utrydde Guds profeter og havnet i kamp med selveste profeten Elia, og sverget at hun ville drepe ham. Navnet ”Jesabel” har senere blitt brukt som uttrykk for falske profeter, avgudsdyrkere og horer.

3. plass: Herodes den Store

Herodes den Store var far til Herodes Antipas (8. plass), og minst like ond. Mest kjent i Bibelen er han for å beordre drap på alle guttebarn i Betlehem, i et forsøk på å få drept Jesus, som han så på som en trussel til tronen. Og barnedrapsmenn havner fort høyt på lister over onde skurker.

Herodes har også andre skurketrekk, han utryddet blant annet  det tidligere kongehuset – makabeerkongehuset – og drepte også sin egen dronning og alle hennes slektninger. Drepte også flere av sine egne sønner. Ja, han drepte egentlig alle som på en eller annen måte kunne være konkurrenter til tronen hans.

2. plass: Judas Iskariot

Selvskreven langt oppe på lista, og har gitt navnet til forræderuttrykket ”Judas!”. Og siden hele to av Jesu tolv disipler het Judas, har han sikkert vært med å gi den andre Judas enkelte oppklaringsproblemer på grunn av navnet. Men Judas Iskariot er og blir den evige Svikeren, han som forrådte vennen sin, og med det Guds sønn, til fienden med et kyss, for en pris på 30 sølvmynter.

1. plass: Satan

Lucifer, Den gamle slangen, Den store dragen, Djevelen, Løgnens far, fristeren, Herskeren over de onde ånder. Satan er kjent under mange navn. Og han er ondskapen selv, mørkets fyrste og Guds store fiende.

Han gjør alt som står i sin makt for å lokke mennesker bort fra Gud, og kan til og med forkle seg som en lysets engel for å lure mennesker. Han er den ubestridte nummer 1 på lista over skurker i Bibelen, og selve definisjonen på Det onde.

Les også: Lucifer

Bibelske personer

Bibelen er full av personer som vi har hørt mye og litt mindre om.