Undercover boss

Undercover boss

Jula får meg til å tenke på tv-programmet "Undercover boss".

Bønn

Jesus, takk for at du kom.
Og takk for at du fortsatt lever.
Fyll meg med din kjærlighet
for menneskene rundt meg,
og hjelp meg å bruke mulig-
hetene jeg får i desember til
å gi den videre.
Amen

Hva tenker du om at det snart er jul? Tenker du på gaver og glitter, eller tenker du at det er en mulighet for å vise omsorg og kjærlighet til de som trenger det aller mest? Jula får meg, kanskje litt overraskende, til å tenke på tv-programmet Undercover boss.Det er tv-programmet hvor sjefen, gjerne i et stort amerikansk «corporate» , går «undercover» i sitt eget firma.

Noen ganger blir han kjeftet på av sine ansatte

Sjefen tar av  seg slipset, tar på seg kjeledressen og går inn i helt andre oppgaver for en uke. Også blir han satt på opplæring, «helt nederst» i bedriften, kanskje med løsbart, for at de ansatte ikke får vite hvem han er.

Noen ganger blir han kjeftet på av sine ansatte. Andre ganger må han holde seg i skinnet for ikke å eksplodere når han møter noen som ikke gjør jobben sin.

I slutten av  episoden kommer avsløringen om hvem den «nyansatte» egentlig er. De ansatte blir fraktet til hovedkontoret, og kalt inn på et kontor, og der er sjefen tilbake i sitt rette element, nybarbert, og med nystrøket skjorte. Alle får kritikk, noen negativ, og andre får skikkelig positiv kritikk, de blir forfremmet eller belønnet med ferie, eller blir flyttet til en avdeling nærmere der de bor, slik at de slipper å pendle.

Slik levde Jesus på jorda som menneske

Jula er egentlig  en slik «Undercover boss»-historie. Om GUD som tar på seg en tjeners skikkelse og blir menneske. Og når det lille barnet ligger i en krybbe, er det vanskelig å kjenne han igjen som han som gjør at vi lever og ånder, og er til. Akkurat slik som sjefene i tv-serien får oppleve hvordan det er å være ansatt på gulvet, slik levde Jesus på jorda som menneske. Også kommer han med en oppfordring til oss, som gjør at jula handler om kjærlighet, omsorg og å spre litt glitter:

«For jeg var  sulten, og dere ga meg mat; jeg var tørst, og dere ga meg drikke; jeg var fremmed, og dere tok imot meg; jeg var naken, og dere kledde meg; jeg var syk, og dere så til meg; jeg var i fengsel, og dere besøkte meg. (…) Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg.» (Matt 25,35-36.40)

________________________________________________________________