Vinnertype

Vinnertype

Er du en vinnertype? I så fall er du heldig. Men ifølge Jesu egne ord, er det folk som er heldigere enn de som er vinnere i verdens øyne.

Andakt

Dagens andakt er skrevet av Martin Andreas Lehre. Han er 23 år, kommer fra Oslo, og studerer nå medisin i Bergen.

«Salige er de som er fattige i ånden,for himmelriket er deres.» (Matt 5,3)

Er du en vinnertype? Oppfatter folk deg som en som får til det meste?En som har alt på stell og som stiller opp når noen trenger en ekstra hånd? Er du en som trår til når situasjonen krever det?

Hvis folk svarer  ja på disse spørsmålene om deg, oppfattes du nok som en vinnertype. Hvis du i tillegg kan svare ja på spørsmålene selv, har du trukket vinnerloddet i verdens øyne. Da har du det nemlig bedre med deg selv enn de fleste.

Det finnes kanskje fremdeles noen som er fattige i ånden

Men ifølge Jesu  egne ord, er det folk som er heldigere enn de som er vinnere i verdens øyne. Jesus forteller i bergprekenen at de fattige i ånden og de ydmyke er salige. «Salig» er et litt gammeldags ord jeg ikke bruker så mye i dagligtalen. Men jeg tror det betyr noe sånt som at man eier en stor skatt. De sultne, tørste og fattige i ånden eier altså en stor skatt.

Det sies at de ydmyke er en utdøende rase i Norge. Men det finnes kanskje fremdeles noen som er fattige i ånden. I hvert fall finnes det noen som ikke klarer å jobbe lange dager. Det finnes noen som faller av lasset i ulike sammenhenger. De som er så utslitte når de kommer hjem fra jobb at de ikke orker å være sosiale. De som ikke på noen måte er klassens duks. De som rett og slett ikke mestrer alt her i livet./p>

Bare tenk på de armbåndene som var populære for noen år siden

Faktisk tror jeg  at de fleste innerst inne vet at de har et eller annet område der de ikke strekker til. Jeg vil slå et slag for at vi skal tørre å være åpne med disse svakhetene våre. For selv om du utad virker som en vinnertype, ja, om du selv føler deg som en vinner, så er du sjanseløs når du stilles opp mot Guds krav.

Hvis du føler at du mestrer kristenlivet, så kan du bare tenke på de armbåndene som var populære for noen år siden. «What would Jesus do?». Har vi bare én eneste gang gjort noe annet enn det Jesus ville gjort, så lever vi ikke opp til den standarden som Gud har satt.

Da vil det gå opp for oss at vi alle er i samme båt

Det virker kanskje  håpløst, og nettopp det skal det være. Vi skal ikke klare oss selv. Vi er skapt til å være avhengige av Gud. Og etter syndefallet er det håpløst å bare se på Jesus som et forbilde om vi ikke er villige til å ta imot ham som vår frelser. Jeg tror det er grunnen til at de fattige i ånden er salige. De har mye lettere for å ikke stole på egen styrke, men heller klamre seg til nåden.

Vi må innse at vi alle har vært like fortapt og at det ikke finnes noen annen løsning enn å be Gud om nåde. Da vil det gå opp for oss at vi alle er i samme båt. Det er ikke bare nøkkelen til et tettere fellesskap mellom oss som er kristne, men også nøkkelen til større solidaritet med de menneskene som ennå ikke har tatt imot Jesus som sin frelser.