Bibelen er ikke skrevet til deg

Bibelen er ikke skrevet til deg

Bjørn Are Davidsen er en velkjent kristen mythbuster. Her tar han opp to kjente myter om Bibelen, som kanskje ikke er så sanne som vi gjerne tror.

Serie

Dette er fjerde artikkel i serien «Løgner kristne tror på».

Myte 1: Bibelen er Guds dikterte ord

Det er ikke bare et forsøk på å være morsom når jeg åpner med å si at det er en myte at Bibelen er Guds direkte eller dikterte ord. I stedet handler dette rett og slett om den enkle sannhet at det er Jesus som er Ordet.

Mens muslimer oppfatter Koranen som Guds dikterte ord, slik at det er blasfemisk å snakke stygt om Koranen, ser kristne ikke på Bibelen som Guds ord på den måten.

Selvsagt vil kristne tenke at Bibelen er Den hellige skrift gitt oss av Gud. Men den er altså skrevet av mennesker og må forstås i lys av den tid den er skrevet og hva forfatterne hadde på hjertet. Det er forskjell å tenke at en bok er diktert av Gud, slik muslimer ser på Koranen, og at den er inspirert av Gud, slik vi kan lese i 2 Timoteus 3,16:

«Hele Skriften er innåndet av Gud og nyttig til lærdom, til overbevisning, til rettledelse, til opptuktelse i rettferdighet»

Myte 2: Bibelen er ikke skrevet til deg

Nei, den er ikke det, gitt. Den er ikke tilegnet deg eller laget i går. Det er blant annet derfor kristne i lang tid har skrevet så mange bibelkommentarer. Og så er det ikke slik at tekster skrevet til disiplene er skrevet direkte til deg. Vi kan lære av dem, la oss inspirere og formane, oppbygge og oppmuntre, men det er noe annet enn å ta dem som direktemeldinger på Facebook.

Det er forskjell på å lese Bibelen personlig og tenke at den er skrevet til meg personlig. Den er gitt til et større fellesskap som skal forvalte og fortolke den, slik at enkeltpersoner ikke så fort misforstår og misbruker den.

Det betyr ikke  at vi skal undervurdere betydningen av reformatorer eller et myndig legfolk, men det betyr ikke at alle som hevder de ser den store og egentlige sannheten faktisk gjør det.

Andre saker i serien «Løgner kristne tror på»:

God lovsang = Gode musikere?
Bare gode dager?
Suksess måles i tall

Denne artikkelen ble først publisert iFast Grunn3/2013

Ill.foto: Ed Yourdon @ Flickr