Ekte søskenkjærlighet

Ekte søskenkjærlighet

Når det kommer til stykket, er kjærligheten et valg.

Tema:

Tema for oktober er ekte. Dagens temasak er skrevet av Ingrid Aukan (25).

Har du søsken?  Jeg har. Tre av dem. Jeg er yngstejenta. Den bortskjemte yngstejenta viss du spør søsknene mine.

Det er mange  år siden vi bodde under samme tak, men båndene mellom oss binder oss likevel sammen. Vi møtes. Vi spiser. Vi gir hverandre gaver. Krangler. Eller diskuterer høylydt som vi foretrekker å si selv. Vi er søsken, på godt og vondt.

Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan man er søsken

Søskenkjærlighet er en  underlig ting. Den kan komme til uttrykk gjennom lange brev. Penger til bussen når kortet er tomt. En klem. Eller at noen sitter på hodet ditt mens du ler til du ikke får puste. Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan man er søsken. Man bare finner det ut underveis.

Men, hvordan er  man en god søster eller bror? Det åpenbare svaret er kjærlighet. Paulus sier at den som ikke er kjærlighet, like godt kan gi opp. Uten kjærlighet har vi ingen ting (1. kor 13). Johannes sier at vi skal skjønne at vi er Jesu disipler ved at vi – ja, nettopp. Elsker hverandre (Joh 13, 34-35).

Vi er vant til å snakke om kjærlighet som en følelse

Vi er vant  til å snakke om kjærlighet som en følelse. Søskenkjærlighet er for meg en langt bedre beskrivelse av kjærlighet enn forholdet mellom en jente og gutt eller dame og mann. Vi ser ofte – alt for ofte at par går fra hverandre. Verre er det å kvitte seg med søsken. De har for vane å bli værende, uansett hva vi finner på.

Paulus skriver i  romerbrevet 12 at vi skal elske hverandre inderlig som søsken og sette andre høyere enn oss selv. Han gir oss noen eksempler på hva dette vil si. Vi skal være gjestfrie og velsigne andre i stedet for å holde fast ved sinne. Så sant vi kan, skal vi tilgi. Vi skal dele gleder og sorger – gled dere med de glade og gråt med dem som gråter. Vi skal tenke gjennom hva som er best mulig for dem rundt oss – ha tanke for det som er godt for alle mennesker (Rom 12, 9-21).

Når det kommer til stykket, er kjærligheten et valg

Når Paulus beskriver  kjærligheten, snakker han om ting vi skal være, gjøre og tenke. Når det kommer til stykket, er kjærligheten et valg. Vi kan velge å være glad i dem rundt oss som om de skulle være vår egen søster eller bror. Hva det vil si, finner vi ut av. Paulus har gitt oss et lite vink. Resten er opp til oss.

Hva velger du?