Enkelte kristne må skjerpe seg når det gjelder omtale av andre grupper

Enkelte kristne må skjerpe seg når det gjelder omtale av andre grupper

Mens homofile blir drept og forfulgt, er nedsettende holdninger til homofile og andre grupper et problem i noen kristne miljøer.

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

For en tid tilbake skrev sjefsredaktør for den kristne avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, denne saken. En sak om homofile som blir forfulgt, trakassert og drept i enkelte land, kun på grunn av sin legning.

Forfulgte homofile

Som Selbekk skriver i saken:

«Homofile drepes, undertrykkes og trakasseres i 2022. Det må vi ikke lukke øynene for.»

Vi engasjerer oss når våre kristne søsken blir forfulgt, og det er kjempebra! Men det er et faktum at mange andre grupper også lider av forfølgelse.

Valgfrihet og religionsfrihet er noe alle kristne burde kjempe for.

Ifølge Amnesty er det 68 land i verden som gir homofili fengselsstraff.

Ta vare på minoriteter

I Norge i dag er det er enklere for folk å stå frem med en legning som ikke er hetero enn det var for en del år tilbake, og i store deler av samfunnet applauderes det, men det er likevel ikke enkelt for alle.

Det kan man for eksempel se blant fotballspillere. Det er ingen spillere i de såkalte «topp 5 ligaene» (Premier League, Serie A, LaLiga, Ligue 1 og Bundesliga) som har stått frem som homofil. Det er det heller ikke i norsk toppfotball. I 2020 skrev en Premier League-spiller i et anonymt brev at han var homofil, men turte ikke å stå fram.

Vi kristne burde være de første til å ta vare på minoriteter som blir behandlet dårlig. I alle fall ikke bidra til det motsatte! Valgfrihet og religionsfrihet er noe alle kristne burde kjempe for.

«Homo!»

Dette fikk meg også til å reflektere over hvordan kristne omtaler og hvilke holdninger vi har til andre. Det kan være homofile, det kan være mennesker som ikke passer inn i «den stereotypiske kristne måten å være på» eller det kan være folk som har et annet verdisyn.

Da jeg gikk på en kristen internatskole hendte det at «homo», «gay» eller andre nedlatende ord mot andre grupper ble brukt som skjellsord eller «på kødd», som noe negativt.

De årene jeg gikk på VGS var det ingen som offentlig stod fram som homofil. Det kan hende at det ikke var noen som var det, men hadde noen vært det, tror jeg det hadde sittet langt inne å fortelle det.

Det går fint an å løfte frem og kjempe for de bibelske sannhetene og samtidig behandle våre medmennesker på en fin og varm måte.

Det kan ikke være lett for en med homofile følelser å kjenne seg velkommen i miljø hvor ord som «homo!» blir brukt som et nedsettende ord.

Å bruke «homo» eller andre nedlatende og rasistiske bemerkninger er bare flaut, og direkte ubibelsk!

Selv om det på ingen måte bare er kristne VGS-elever som slenger om seg med sånt, setter det likevel kristne i et dårlig lys når det kommer fra dem, og bekrefter fordommer ikke-kristne har.

Selv om ikke alle kjenner seg igjen i dette eksempelet, er nedsettende holdninger og omtale av andre noe som alt for ofte forekommer. Det kan til og med være hvordan vi snakker om kristne vi er uenige med.

Les også: Balansen mellom nåde og sannhet?

Forskjell på aksept og respekt

Å inkludere, vise omsorg og respektere andre mennesker betyr ikke at vi må være enige med dem om alt. Det er forskjell på aksept og respekt. Hvis man ikke respekterer andre mennesker eller andres syn, kan man ikke forvente at de skal gjøre det samme tilbake heller.

Som Selbekk også skriver:

«Det er spesielt viktig for oss å understreke disse prinsippene nettopp fordi Dagen og de homofiles interesseorganisasjoner står mot hverandre i en rekke av vår tids mest brennbare spørsmål. Det gjelder synet på ekteskapet, innføring av et tredje kjønn, surrogati, kjønnsskifte, vurderingen av om barn kan ha flere enn to foreldre og flere andre debatter.»

Det går fint an å løfte frem og kjempe for de bibelske sannhetene og samtidig behandle våre medmennesker på en fin og varm måte.

Det går fint an å være et godt medmenneske uten å gå i tog og heie på verdier som strider imot Bibelen. Mange av oss kristne har en lang vei å gå når det gjelder holdninger og omtale av andre mennesker.

La oss aldri glemme at ALLE mennesker er elsket og skapt av Gud.

 

Lightstock

Livet

Livet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.