Gutter som bare heier på gutter (og står i veien for jentene)

Gutter som bare heier på gutter (og står i veien for jentene)

Ta en runde med egne holdninger og oppførsel, er oppfordringen i dagens Guttesnakk.

Guttesnakk

En gang i måneden er det Guttesnakk her på iTro.no. Denne gangen er den skrevet av Odd Inge Aas. Han er 31 år og bor i Oslo.

Komiker og sosiolog, Harald Eia skapte heftig debatt om kjønnsroller da han skrev innlegget «Menn som elsker menn» på NRK Ytring for et par år siden.

Innlegget handlet om at vi menn interesserer oss mer for det menn gjør enn det kvinner gjør. Eia hevdet at «ros fra kvinner er rubler. Mennenes anerkjennelse: dollar».

Med andre ord: Det er mye mer stas for gutter og menn å få skryt av andre gutter og menn, enn det er å få skryt av jenter og kvinner. Vi verdsetter rett og slett rosen fra hannkjønn mer enn den fra hunkjønn.

– Diskriminerende

Reaksjonene var mange og delte. Noen reagerte med sinne mot en sånn holdning. Det er kjønnsdiskriminerende og tåpelig, sa de. Han burde verdsette skryt fra begge kjønn like mye.

De mente også at dette beviste det feminister alltid har hevdet, at menn bevisst (eller i noen tilfeller ubevisst) velger å gi andre menn makt, posisjoner og innflytelse når de har muligheten.

Noen menn sa at de kjente seg igjen i det Eia skrev, mens andre hevdet at det slettes ikke var sånn for dem. De satte like mye pris på tilbakemeldinger fra kvinner som fra menn.

Samme i kristne miljøer?

Hvorfor tar jeg dette opp på Guttesnakk på et kristent nettsted for ungdom?

Jo, fordi jeg tror de mekanismene Eia beskriver også gjelder i en del kristne ungdomsmiljøer (ikke alle, selvsagt).

Og det er ikke bra.

Jeg tror det fordi jeg kan kjenne det igjen fra min egen historie og noen av de miljøene jeg var i som ungdom.

Og fordi jeg synes jeg kjenner det igjen fra hvordan noen jenter med meninger og ambisjoner i kristne miljøer opplever at de er blitt mottatt og behandlet.

Og konklusjonen min nå er: Det er ikke greit. Det er ikke sånn det skal være.

En utfordring

Det finnes en haug med jenter og kvinner i kristne miljøer som har ekstremt mye bra å komme med. Jeg kjenner mange av dem. Det blir for dumt hvis de ikke får tatt i bruk talentene og gavene sine i det kristne fellesskapet om de ønsker det, men jeg tror dessverre at flere av dem ikke får muligheten.

Fordi det står noen gutter og menn i veien og heller hører på og heier frem noen «av sine egne».

Så en utfordring til slutt boys:

Ta en runde med dine egne holdninger og din egen oppførsel. Er du en som står i veien for jenter, eller er du en av dem som heier like mye på dem som du gjør på kompisene dine?

Guttesnakk

En gang i måneden er det Guttesnakk her på iTro.no. Denne gangen er den skrevet av Odd Inge Aas. Han er 31 år og bor i Oslo.