Er det greit å onanere? Kan det være bra å ikke onanere?

Er det greit å onanere? Kan det være bra å ikke onanere?

Dette er veldig gode spørsmål som mange lurer på. Og det er absolutt ikke noe som bare angår gutter.

Jentesnakk

På «Jentesnakk» tar vi opp ting som kan være ekstra interessant for jenter.

Det er mange ulike tanker og meninger rundt onani. Her kommer noen refleksjoner og erfaringer, men ikke nødvendigvis en fasit.

 

Onani handler enkelt sagt om at man stimulerer egne kjønnsorganer med den hensikt å oppnå seksuell nytelse eller tilfredsstillelse. I mange sammenhenger blir onani sett på som synd – mens det i andre sammenhenger blir regnet som helt normalt og greit – ja, til og med sunt.

Så hva er riktig og smart her – hvis det ER noe som er riktig og smart..?
Aller først kan det være greit å gjøre et par presiseringer.

Ordet ONANI

For det første: Ordet ONANI har egentlig en litt merkelig historie. Det kommer nemlig fra en fortelling i Bibelen (1 Mos 38,8-10) der en mann som het ONAN måtte bøte med livet sitt fordi han gjorde noe som var synd i Guds øyne. Synden hans var IKKE at han stimulerte eget kjønnsorgan. Du kan gjerne lese historien i Bibelen selv.

Enkelt fortalt var det en lov blant Israels folk på den tiden at hvis en gift mann døde barnløs, skulle en av hans ugifte brødre da gifte seg med enken som var igjen – og slik føre slekten videre for sin bror. Onans bror døde, og Onan skulle da ta sin brors kone – og få barn med henne på sin brors vegne.

Men fordi han ikke ville gi sin avdøde bror en slekt – så fullbyrdet han ikke samleiet med sin nye kone. Han hadde samleie med henne, men rett før han fikk utløsning, trakk han seg ut av henne – slik at sæden ikke gikk inn i henne – men utenfor henne. Onan gjorde derfor ikke primært en ”seksuell synd”, men en ”broderhat-synd”. Skjønner? Det er greit å ha med seg.

En del ting i livet uttaler Bibelen seg lite om.

Historien med Onan er noe av det nærmeste vi kommer en konkret situasjon i Bibelen som kan minne om det vi i dag mener når vi snakker om onani. Men når vi nå har sett at historien med Onan ikke egentlig handlet om det vi kaller onani – så er det opplagt at vi må finne visdom på andre måter her. En del ting i livet uttaler Bibelen seg lite om. Vi må med andre lete etter visdommen her – mer enn at den er enkelt og tydelig servert.

Skremselspropaganda

For det andre: Opp gjennom historien er det gitt mye skremselspropaganda i forhold til onani – spesielt i religiøse kretser. Man har gjerne sagt at man kan få alvorlige sykdommer av å onanere, osv.

Dette har man ikke noe bibelsk belegg for – og vi skal som kjent være forsiktige med den type utsagn, som ikke har klare røtter i Guds ord.

Så hva vi skal vi tenke om onani? Er det greit? Er det synd? Kan det være at det er bra å ikke onanere?

Snakk med folk

Her vil man sikkert få mye forskjellig veiledning ut fra hvem man spør. Det kan være lurt å snakke med noen du har tillit til om det. Kanskje noen du kjenner godt – og som er litt eldre enn deg – har noen gode tanker om dette? De aller fleste voksne mennesker har nok gjort seg noen tanker om det.

Men snakk gjerne med flere om det, for praksisen hos enkeltmennesker kan være kjempeforskjellig.

Én gang hørte jeg om én ung mann som onanerte over 20 ganger daglig. Da sier det seg selv at det har fått i overkant mye fokus i livet.

En venn av meg onanerte aldri før han giftet seg, over 30 år gammel. Han er veldig glad for at det seksuelle området i livet hans ikke var veldig oppdaget før han begynte å oppdage det sammen med sin kone.

Personlig råd

Personlig ønsker jeg å gi deg følgende veiledning og råd i forhold til dette:

Jeg også giftet meg når jeg var over 30 år, og måtte forholde meg til seksuelle følelser i kroppen i mange år – uten å kunne få utløp for dem sammen med noen andre. Jeg ønsket ikke å ha sex med andre enn min kone – som er én av de tingene Bibelen uttaler seg veldig klart om.

Og husk at Guds visdom er ikke gitt oss for å ødelegge oss, men for å hjelpe oss. Det er faktisk godt med noen kjøreregler. Du kan jo tenke deg hvordan det ville sett ut i trafikken dersom vi ikke hadde hatt noen kjøreregler. Eller hvordan en ishockeykamp hadde blitt seende ut uten regler og dommere. Retningslinjer er til hjelp, ikke til hinder.

Menneskets historie viser at selv om mennesker er mer verdt enn sauer – så er vi ikke alltid smartere enn dem. Så det å lytte til Gud/hyrden vår – er noe som gjør oss smart, ikke dum. Det kan jo tenkes at Gud har en del visdom innabords etter hvert.

Det seksuelle er gitt for å dele

I alle fall… i løpet av 20-årene fikk jeg høre av en pastor at onani var helt greit. Før den tid hadde jeg ikke vært mye borti det – men når han sa det var ok, tenkte jeg at det sikkert var greit.

Min erfaring etter ganske kort tid var at selv om det gav gode følelser og en tilfredsstillelse der og da, så var det som om onani etterlot seg en tomhet mer enn en glede. Det var som om jeg merket at det seksuelle i meg er gitt meg for å DELE det med noen – mer enn at det var en ting som bare handlet om meg.

Mer og mer begynte jeg å tenke slik at det seksuelle i meg er en unik, vakker og mektig gave som er lagt ned i meg av Gud – men det spesielle med denne gaven er at den skal åpnes av min kone..! Jeg har en gave inni meg som er så spesiell – og så verdifull – at den er ment å åpnes sammen med min beste venn..!

Skapt for relasjon

Hvis du ser for deg hvordan manns- og kvinnekroppen er laget, så ser du at seksualitet handler om en RELASJON og en UTFYLLING mer enn bare INDIVID. Det seksuelle i oss er ment å være en helhet mellom ånd, sjel og kropp.

Og når onani bare blir på egenhånd, så blir det liksom bare ”kropp”. Det er kanskje ikke tidenes SYND, men for min del ble det slik at mer enn at jeg følte jeg sa NEI til noe – så sa jeg JA – til noe annet. Jeg ville at den gaven i meg skulle være mest mulig vernet til min kone. Jeg ville at vi skulle se på denne gaven sammen! Jeg ville at HUN skulle være den som var 100% koblet sammen med mine seksuelle følelser.

Nå når jeg er gift, ser jeg dette enda tydeligere. Verken min kone eller jeg hadde mye erfaring med onani før vi giftet oss. Men vi har åpnet oss helt for hverandre, og mer enn at seksualiteten bare handler om at JEG SKAL TILFREDSSTILLES (som er en av hovedpoengene med onani) – så er seksualiteten noe vi har SAMMEN. Det er nytelse og tilfredsstillelse for begge – og det skjer I RELASJON.

Kanskje det handler om at vi har forstått gaven fra Gud feil?

Min erfaring med onani er at den på en eller annen merkelig måte heller kan minne deg om ensomheten du kjenner på – mer enn at det er en dyp glede i det. Kanskje det handler om at vi har forstått gaven fra Gud feil? Kanskje fordi den primært har sin hensikt og mening i møte med et annet menneske?

Det er til og med bevist gjennom forskning at det er bedre for kroppen å ha samleie enn å onanere. Kanskje ensomhet derfor er én av grunnene til at mange onanerer når de ser på porno? Der er det i alle fall et annet menneske. Problemet er bare at det er en falsk nærhet. I det du slår av skjermen, så er du like alene igjen.

Mitt råd til deg er derfor å tenke at du ikke åpner gaven inni deg igjen og igjen – men at du tenker at du bærer noe veldig verdifullt – som personen du skal dele ditt ene, dyrebare liv med, får være med å åpne. Seksualiteten i deg er en skatt! Det er noe av det dypeste i deg!

Skatter fra Gud

La meg bruke et bilde. Tenk deg at livet ditt er som en øy i Stillehavet. Det er fullt av liv og sterke farger og det vrimler av flotte ting. Rundt omkring på øyen har Gud gravd ned mange forskjellige skatter som du kan få bruke livet ditt på å finne.

Og én dag kommer du over en FANTASTISK skatt. Den var veldig annerledes enn alle de andre skattene du har funnet. Den var spesielt vakker, og spesielt flott. Du vet ikke helt hvorfor – men du merker instinktivt når du ser den at du vil dele denne skatten med en annen. Det var bare ett eller annet med denne skatten som gjorde at du fikk den følelsen. Du tenker ofte på den vakre skatten, og lurer på hva du skal gjøre med den.

Noen rådgivere som går rundt omkring på øyen vil da si: ”Du må bli kjent med innholdet i skattekisten FØR du treffer den du skal dele den med! Det er viktig! Det gjør deg trygg på innholdet i den! Alt annet er unaturlig og usunt. Det er usunt å holde en slik skatt begravet! Du må ta den frem! Hvis ikke kan det være at du blir en raring! Alle de andre har jo skatten oppe!”

Tenk langsiktig

Store deler av samfunnet vårt er preget av et tankesett som handler om at vi vil ha ting her og nå – med én gang. Men hvem er de som tenker annerledes? Hvem er de som våger å tenke langsiktig? Som sagt: i det du sier NEI til noe – sier du JA til noe annet. Du sier kanskje nei til å åpne skattekisten på egenhånd fordi du heller vil åpne den sammen med din bestevenn. Det ligger mye kjærlighet og visdom i det.

Den som sier JA til onani nå, sier NEI til det som min venn opplevde – å kunne få oppdage den seksuelle verdenen SAMMEN med sin ektefelle. Den som sier NEI til onani nå, sier JA til dette. Så det å si NEI til noe, handler ikke bare om å være sur og kjedelig og stenge verden og livet ute – det handler om å si JA til noe som du mener har større verdi.

Det finnes alternativer til å tenke at alt må skje her og nå. Tenk langsiktig! For å si det sånn: Jeg har aldri hørt om noen som har angret på at de ikke onanerte mer før de giftet seg..!

Men her vil du gjerne finne ulike råd og tips. Dette er ett av dem.

Alt godt, fra mann (33)

 

Artikkelen er hentet fra GuttogJente.no, og er gjengitt med tillatelse. 

Lightstock

Jentesnakk

På «Jentesnakk» tar vi opp ting som kan være ekstra interessant for jenter.