Isak gjør det. Jonas gjør det. Gjør du eller noen du kjenner det?

Isak gjør det. Jonas gjør det. Gjør du eller noen du kjenner det?

Hold dere unna narkotika, kjære lesere.

iLivet

Cannabis er det mest brukte narkotiske stoffet i Norge. Begrepet narkotika inkluderer alle rusmidler som er står på ”Narkotikalisten”. Det er ulovlig og straffbart å lage, kjøpe, selge, bruke eller besitte disse.

”Skam” er den mest sette serien på NRK nett-TV gjennom tidene. Den er inne i sin tredje sesong.

Sesong 3 av ”Skam” er godt i gang, og vi har flere ganger sett Isak og gutta røyke hasj. Redaksjonssjef Håkon Moslet sa for noen uker siden til til VG at de ønsker TV-serien skal representere ungdomskulturen slik den er, ikke  slik den burde være. Research til alle sesongene er mye basert på dybdeintervjuer med unge, og Moslet mener de viser en ungdomskultur som er reell.

Vi påvirkes av det vi ser

Maria Celine Lundeby har tidligere snakket om å hvordan vi påvirkes av det vi ser på TV. – Jeg tror ikke hasjbruken i Skam er noe alle vil kjenne seg igjen i, men uansett om vi er vant til det eller ikke, blir vi påvirka av at det fremstilles så ”normalt”.

1 av 4 har prøvd hasj

Serien finner sted på vestkanten i Oslo, og kanskje er det verre i hovedstaden enn andre steder. Vi vet at i serien er foreldre fraværende, mens dagens ungdom har en sterk relasjon til sine foreldre. Vi vet at rusmiddelbruk blant tenåringer generelt har gått ned de siste årene. Samtidig viste årets UngData-undersøkelse at hele 11% av elever på videregående skole har prøvd hasj én eller flere ganger, 27% har fått tilbudet.

Hvis 1 av 4 har blitt tilbudt hasj er det ikke umulig at også du enten har blitt eller kommer til å bli spurt om du vil prøve. Hva sier du da?

Ikke gjør det!

Ungdomskonsulent i NLM Ung Astrid Helene Øgaard syns det er viktig å være tydelig på at hasj ikke er bra for deg i noen mengde og oppfordrer deg til å ta kontakt med en ansvarlig voksen hvis dette er noe du sliter med eller føler deg presset på.

Astrid oppfordrer også til å tørre å si fra om vennene dine begynner å røyke hasj. – Vær ærlig og si ”dette syns jeg ikke er greit. Dette tror jeg ikke er bra for deg. Jeg syns du bør slutte.» Det er også lurt å si fra til en voksen.

Sier Bibelen noe om narkotika?

Selv om Bibelen ikke sier noe spesifikt om narkotika, kan vi likevel si at narkotika er skadelig for alle, inkludert deg som ønsker å være en kristen, forteller teolog Kristian Øgaard. – Hasj og annen form for narkotika, er avhengighetsdannende, og vil mer eller mindre ta kontroll over livet ditt. Det er noe som blir viktigere enn Gud. I Bibelen kalles det for avgudsdyrkelse når noe annet får så stor plass at det er vanskelig å gi hele livet sitt til Gud. Som kristen er du også kalt til å være et godt forbilde, og ved å eksperimentere med narkotika kan du dra med deg andre.

Høy på Ibux

I sesongens første episode tar førstisen Emma i mot en liten rund pille fra Isak. Den viste seg å være en Ibux, men det kunne ha vært noe helt annet.

Overlege og rusmiddelforsker Merete Synnøve Horn Vevelstad ved Folkehelseinstituttet forteller VG om en enorm økning i utvalget av ecstasy- og hasjlignende stoffer som gir uventede og farlige effekter, og en økning i antall forgiftninger og dødsfall.

22 år gamle Anders  døde i fjor sommer etter å ha røykt syntetisk cannabis, noe man enkelt får tak i på nett. Han var ikke del av et rusmiljø, og det var sannsynligvis den første gangen han prøvde.

Hilsen NLM Ung

Vårt budskap til alle unge som leser dette: Det er en grunn til at bruk av alle narkotiske stoffer er ulovlig. Det er farlig og uforutsigbart. Ikke gjør det, ikke prøv det.

Vårt budskap til alle foreldre som leser dette: Snakk med barna deres om narkotika. Kanskje er det ikke fullt så uaktuelt og fjernt fra virkeligheten til barnet ditt som du tror.

Hvor kan du få hjelp?

Er dette noe du eller vennene dine har spørsmål om eller sliter med? Snakk med en voksen du har tillit til. Du kan også få god hjelp på rustelefonen 08588 eller deres nettsider http://www.rustelefonen.no/.

 

 

 

NRK

iLivet

Cannabis er det mest brukte narkotiske stoffet i Norge. Begrepet narkotika inkluderer alle rusmidler som er står på ”Narkotikalisten”. Det er ulovlig og straffbart å lage, kjøpe, selge, bruke eller besitte disse.

”Skam” er den mest sette serien på NRK nett-TV gjennom tidene. Den er inne i sin tredje sesong.