Jeg er homofil – hva gjør jeg?

Jeg er homofil – hva gjør jeg?

Går det an å være homofil og kristen samtidig?

Hei Undrende
Jeg kan tenke meg du har det litt kaotisk inne i deg akkurat nå. Forelskelse er dramatisk nok i seg selv, og kan føles godt og vondt samtidig. Det blir ikke mindre spesielt når du opplever at dine følelser er annerledes enn mange andres. Hva gjør du? Jeg skjønner godt at du spør.
I din alder er det ganske vanlig å få sterke følelser for et menneske av samme kjønn. En erfaren sjelesørger jeg kjenner, fortalte at dette er ekstra vanlig blant tenåringer nå. Kanskje årsaken er at vi blir usikre av alt vi leser om sex og legning og homofili? Uansett kan du si til deg selv: Sånn er jeg, akkurat nå. Ok, noen vil synes det er litt spesielt, men Gud blir aldri sjokkert, derfor trenger ikke jeg bli det heller.

Godt å snakke med noen som har peiling på disse tingene

Hva skal du  gjøre? Må du gjøre så veldig mye? Du skriver at du er mellom 14 og 16 år gammel. Du føler deg kanskje ganske voksen, og er kanskje skikkelig moden for alderen. Men tro meg: Jeg er 35 og jeg vet at du egentlig er kjempe-ung. Det er åtte-ti år til det er naturlig å tenke på ekteskap, barn og alt det der. Du må ikke på død og liv inn i et kjæresteforhold til den du får følelser for! Forhold som starter så tidlig i livet er nesten aldri varige, så det er ingen krise om du ikke finner den rette mens du er tenåring. Jeg kjenner mange jenter som er 10–15 år eldre enn deg, og som fremdeles ikke har truffet den personen, så du har god tid!

Det kan være du er homofil, men det er slett ikke sikkert. Sjelesørgeren jeg kjenner, fortalte også at de fleste av dem som fortalte om følelser for samme kjønn, viste seg å være heterofile. Saken er vel egentlig at vi forandrer oss hele tiden. Du kan føle deg forelsket i én person nå, og i en helt annen om ti år. Hadde jeg vært deg, ville jeg gitt meg god tid før jeg bestemte meg for at jeg var homofil. Det er ganske mange som har forandret mening underveis.
Dersom tiden går og du merker at følelsene dine begynner å bli vanskelige for deg, tror jeg du kan ha godt av å ha snakke med noen som har peiling på disse tingene. Jeg ville snakket med en som jobber med disse tingene, for eksempel en kristen psykolog, lege eller prest. Mange synes det er bedre å snakke med slike, enn med venninner og venner. De som er «profesjonelle» har taushetsplikt, og vet en del om hva det betyr å være menneske.

Ja, du kan være kristen!

Kan du være  kristen og homofil? Jeg tror du spør fordi du har hørt at Bibelen forteller at homofilt samliv er galt.
Mitt og Bibelens svar er: Ja, du kan være kristen! Alle mennesker kan tro på Jesus og få evig liv. Saken er den at alle mennesker har følelser og drifter og lyster som avviker fra det som er rett, så der er du i godt selskap. Si til Jesus: Her er jeg med alt som jeg har med meg av følelser og lengsler og lyster. Takk for at du elsker meg og tilgir meg alt som er galt i livet mitt. Og takk for at jeg skal slippe å bekymre meg for at jeg ikke er god nok. Amen.
Samtidig er det helt rett at Bibelen forteller oss at ekteskapet mellom en mann og en kvinne er den rammen som Gud vil at sex skal fungere innenfor. Sånn er det for alle, og det har ingen ting med at homofile er mer syndige enn heterofile å gjøre. Tro meg, du kan bli fristet til å bryte dette budet enten du er homo eller hetero, ikke minst i årene før du er blitt så voksen at det er aktuelt å gifte seg. Stol på at det beste livet for deg er å leve slik Gud sier i Bibelen, og be om hjelp til å klare det. Og skulle det gå galt, så kom deg på beina igjen, be om tilgivelse, løft hodet og lev videre som et Guds barn. Livet med Jesus er et godt liv uansett hvilken legning du måtte ha, og himmelen kommer til å bli fantastisk uansett hvem du er, hvis du tror på Jesus og lever nær ham.
Til slutt:  Er du født sånn? Svaret er vel at vi er den vi er, både fordi vi er født slik, og fordi livet har formet oss slik. Jeg synes ikke det betyr så mye. Det viktige er at Gud elsker oss og vil ha oss som sine barn selv om vi ikke er perfekte. Hvorfor vi er som vi er, betyr ikke så mye for Gud, i stedet betyr det mye for ham at Jesus har ordnet opp med alt som er galt i vårt forhold til Gud. Det skulle bety mest for oss også. Dessuten er nettopp du – og jeg – og alle sammen, fantastiske ressurser som Gud kan og vil bruke til sin ære.
Lykke til med et spennende og innholdsrikt liv!

Ill.foto:  Oberazzi on flickr.com

 

I spalten iLivet tar vi opp forskjellige spørsmål og tema som er aktuelle for vårt hverdagsliv som kristne.

Alf Gjøsund svarer her på følgende spørsmål:

Jeg har funnet ut at jeg er forelsket i en annen jente. Hva gjør jeg nå? Skal jeg bare late som ingenting? Eller går det an å være homofil og kristen samtidig? Tror dere jeg er født sånn?
Hilsen Undrende, 14–16 år.