– Jeg kan kanskje ikke smi selv, men jeg kan i alle fall se på andre som smir

– Jeg kan kanskje ikke smi selv, men jeg kan i alle fall se på andre som smir

Hva vil det si at Guds ord er skarpere enn noe tveegget sverd? Det fikk jeg innblikk i gjennom min nye guilty pleasure.

Guttesnakk

I «Guttesnakk» tar vi opp ting som kan være ekstra interessant for gutter.

Jeg ble aldri ansett som et stort smed-talent da jeg var yngre, men med mye hardt arbeid og stor innsats kan man komme langt. Bare se så langt jeg har kommet nå.

Neida, jeg kan fremdeles ikke smi, og kommer nok ikke til å prøve heller. Vi har rett og slett ulike forutsetninger her i livet. Jeg som knapt klarer å bære melkeglasset bort til stua uten å søle, skal kanskje ikke plukke opp rødglødende metall med en tang med det første.

Lyd og leven

Gutter forventes gjerne å drive med tøffe ting, som lager mye lyd og leven. Tidvis har du kanskje opplevd at noen har forventninger til deg som du ikke klarer å fylle.

Det kan være fint å ta en utfordring, og noen ganger går det jo helt fint. Andre ganger går man på en liten smell. Det er lærdom i det også, selv om stoltheten kanskje får seg en knekk.

Smiing på tv

Tilbake til smedhistorien min. Jeg har ennå ikke begynt å smi selv. Derimot har jeg begynt å se på andre som smir. På tv. Min nye guilty pleasure er å se på programmet «Forged in Fire». Fire smeder konkurrerer om å lage en kniv, og de to beste møtes i en sverdduell i finalen. Ikke slåssing altså, men de konkurrerer om å lage det beste sverdet.

Nå har jeg sett på så mange episoder at jeg til og med kan komme med «ekspertuttalelser» underveis, dersom en smed gjør noe uklokt. For eksempel: «Skal han herde klingen nå?! Det er jo ALT FOR VARMT!»

Tveegget sverd

I Bibelen møter vi også et sverd i ny og ne. For eksempel i Hebreerne 4,12:

For Guds ord er levende og virkekraftig og skarpere enn noe tveegget sverd. Det trenger igjennom til det kløver sjel og ånd, marg og bein, og dømmer hjertets tanker og planer.

At sverdet er tveegget betyr at det er skarpt på begge sider (ekspertuttalelse). Men at Guds ord er som et tveegget sverd sa meg egentlig ikke så mye før. Det er ikke så mye sverd rundt omkring meg i hverdagen.

Skarpe saker

I en finale ble det plutselig illustrert for meg.

Først ute var sverdet til Jarred, som ganske greit skar gjennom kuskinnet i testen. Skarpt og fint.

Så var det Josh sin tur, og sverdet fikk det til å se helt latterlig enkelt ut! Kuskinnet hadde ingenting å stille opp med. «Som en varm kniv gjennom smør», beskrev dommeren det.

Sånn er det med Guds ord. Det er skarpere enn noe tveegget sverd. Til og med Josh sitt.

Se det selv her:

Gunnlaug Askeland Knutsen

Guttesnakk

I «Guttesnakk» tar vi opp ting som kan være ekstra interessant for gutter.