Mer enn takk og amen

Mer enn takk og amen

Bønn er stedet der vår relasjon med Gud får mat og næring.

Serie

Dette er første del av en serie om bønn.

De fleste unge  som har vokst opp i et kristent miljø har en viss peiling på hvordan de skal be. Likevel har mange av oss dårlige bønneliv, som kanskje gå i den samme frasa på repeat i hodene våre: "Kjære Far, hvis du kan gjøre vennen min frisk, vil jeg være så takknemlig. Og så vil jeg bare takke for Jesus og korset. Amen". Vi går til Gud med problemene våre, sier takk og amen. Vi glemmer å snakke om det gode som skjer i livene våre, og Den Hellige Ånd dukker bare opp på mandager i måneder som starter med bokstaven "J". Bønn er ment å være så mye mer enn det.

Hvorfor trengte Jesus å be?

Har du noen  gang tenkt på hvordan Jesus ba? Jesus, Guds sønn, født av jomfru Maria, unnfanget av Den Hellige Ånd, sann Gud, sant menneske, ba til Faren sin (som også er Gud). Hvorfor trengte Jesus (ehm, Gud) å be til Far (ehm, den samme Gud)?

Selv om vi leser veldig få ord Jesus utveksler med Gud Faderen, vet vi at Jesus ba jevnlig. Jeg tror det er trygt å si at Jesus ba for å nære hans forhold til Gud, å tilbringe tid med sin Far. Ja, Jesus spør om ting (vel og merke: Han spør om å bli spart for døden på korset og fikk nei), men han hvilte også hos sin Far.

Bønn er på en måte det åndelige svaret på å ta en kopp kopp kaffe med en venn, eller å dra på løpetur med en kompis, eller spille fotball med laget ditt, eller sitte hos en venn som pakker for en lang reise. Bønn er stedet vår relasjon med Gud får mat og næring.

Andre ganger flyter ting mer fritt, og kanskje ender man opp et helt annet sted enn man hadde tenkt seg

Noen ganger har  man planlagte ord og bevegelser, omtrent som de terpeøvelsene du kan gjøre i blinde på fotballtreningen, eller oppvarmingen på koret eller noe sånn. Andre ganger flyter ting mer fritt, og kanskje ender man opp et helt annet sted enn man hadde tenkt seg. Du vet, når du er ute og går mens du snakker i telefonen, og plutselig svingte du inn en gate for tidlig. Litt som det.

Det finnes mange gode hjelpemidler som har blitt brukt i kristendommens historie for å hjelpe troende til å bruke tid med Gud. Dette kan være faste bønner kristne har bedt før oss, skrive bønnedagbok og bønn med maling, modelleire, eller musikk.

Det er kjempeviktig  å bruke tid med Gud. Det er den beste og eneste måten å bli bedre kjent med ham på. Og når du først begynner å lese i Bibelen og be, kan det hende du får lyst til å bli med i et kristent fellesskap også, for eksempel en menighet eller en bibelgruppe. Vi har veldig godt av å være sammen med andre kristne, som kan inspirere oss og hjelpe oss videre i troen.

Ill.foto: © Lucian Milasan – Fotolia.com