Misjonæren som stjal lommebok

Misjonæren som stjal lommebok

I den trange folkemengden gjorde jeg noe som ikke er helt uvanlig i Abidjan. Jeg stjal en lommebok.

Kommentar

Anders Artmark Aanensen er NLM-misjonær i Abidjan, Elfenbeskysten.

Dittord er bloggen han har sammen med kona Mirjam, hvor de skriver om misjonærtilværelsen i Vest-Afrika.

Lommeboka tok jeg utenfor Stade Felix Houphouet Boigny (fotballstadion i Elfenbenskysten, red.anm.), og deninneholdt både Visakort, Masterkort, 25000 CFA, førerkort og litt annet. Et finfint utbytte, og svært dumt å bære på seg i en relativt løs bukselomme med fingernemme hender tilhørende mer eller mindre fattige fotballsupportere på alle sider.

Jegkastet meg over nærmeste kar samtidig som jeg brølte det jeg kunne

Det eneste uvanlige  med episoden var at jeg stjal min egen lommebok.

Det var bare sekunder etter at en spillerbuss hadde ankommet stadion og alle ville ta bilder. Jeg merket at lommeboka forsvant fra lomma mi, og mer på instinkt enn fornuft kastet jeg meg over nærmeste kar samtidig som jeg brølte det jeg kunne. Lykken stod meg bi, og han hadde en lommebok med neshorn på i hånda. Uten noe videre kamp kunne jeg stjele lommeboka fra han og redde det nevnte innholdet. En lekse lært nesten ufortjent billig…

Kampen ble en  mer udelt positiv opplevelse. Halvannen time før kampstart var de 35 000 plassene nesten oppfylt, og stemningen tok fullstendig av gårde med en gang elefantene viste seg på gresset. Et dusin supportere tok seg en løpetur med vaktene for å ta på sine helter. En greide faktisk å komme seg fram til KONG Drogba før fem vakter la én stykk supporter relativt uforsiktig i bakken. Didier Drogba som er en folkehelt her i landet – ikke bare på grunn av sine drøye 40 mål for elefantene (kallenavn på Elfenbenskystens landslag, red.anm.), men også sine bidrag til samfunnet som blant annet inkluderer byggingen av et sykehus i Abidjan.

Våre mer erfarne kolleger kan også fortelle om hvordan fotballen forente nasjonen i tidene med borgerkrig og uroligheter. På stadion var alle grupperinger samlet, og motsetninger lagt til side.

Utenfor toalettene lå man rettet mot Mekka til fast bønnetid før kampstart

Heller ikke i  dag skuffet elefantene: Etter å ha havnet under 1-2 ut i andre omgang slo Drogba og co knallhardt tilbake og snudde til 4-2. Et godt utgangspunkt før returkampen i Dakar som avgjør hvilket av de to lagene som får delta i Coupe African Nations. Mens spillerne utvekslet svette klemmer på gresset, mottok vi minst like svette klemmer av våre naboer på tribunen.

En liten påminner  for våre misjonsglade lesere: I gangene utenfor toalettene lå man rettet mot Mekka til fast bønnetid før kampstart. Blant mahouene som NLM arbeider med både her i Abidjan og nord i Elfenbenskysten er det store flertallet muslimer. Mange sier rett ut at de ønsker å bli kristne, men at familiesituasjon gjør det vanskelig. Dessuten er det store sosiale problemer og fattigdom kanskje spesielt i denne folkegruppen. Vær med å be for at ikke ytre hindringer skal hindre dem muligheten for å bli kristen, og at mennesker skal få et verdig liv med muligheter til å forsørge både seg selv og familien sin.

Foto: Anders Artmark Aanensen