Mobbing

Mobbing

Hva er det første du gjør når du våkner? Jeg personlig sjekker internett, aviser, facebook og twitter.

Guttesnakk

Guttesnakk

En torsdag i måneden er detguttesnakkpå iTro, medHans Arne Sanna.

Her tar vi opp alt det som gutter er opptatt av. Fra gutt til gutt. Har du noe du ønsker å spørre Hans Arne om kan du sende en epost tiliTro@nlm.noså setter vi dere i kontakt med hverandre. Har du et tema du vil de skal skrive om – tips i vei!

Hva er det  siste du gjør før du legger deg? Det kan vel ikke være internett? Jeg liker alle de nye digitale mulighetene jeg har. Jeg bruker mange timer hver dag på sosiale medier, aviser og mail. Jeg liker det. Jeg er fan. Det har gitt enormt mange nye muligheter. Er nettet nede på jobb en dag, så er jeg sosialt ferdig.

Samtidig kan alt godt misbrukes. Det som den ene dagen gir meg muligheter og gleder, kan den neste dagen bli mitt livs mareritt.
Jeg så en opplysningsfilm her om dagen. Ja, jeg ser faktisk på kjedelige opplysningsfilmer, men denne var ikke kjedelig. Den fikk meg til å tenke. Den handlet om en guttegjeng, der en av gutta tar et bilde av en annen i dusjen, og vips, så hadde hele skolen sett bilde. Sjekk ut filmen her.

Tekstmeldinger, kommentarer og statusoppdateringer kan være frekke, stygge og sårende

De nye mediene  gir oss nye utfordringer også. Tekstmeldinger, kommentarer og statusoppdateringer kan være frekke, stygge og sårende. Det hele kunne være ment som en spøk, men ender opp i terror. Eller man bruker sosiale medier for å henge ut noen, det er lissom så enkelt med bare noen tastetrykk. Men denne formen for mobbing kan være mer sårende enn noe annet. Statusoppdateringen forsvinner ikke over natten. De blir liggende

Viste du at å legge ut bilder eller personlig informasjon om andre uten godkjennelse kan politianmeldes. Man kan faktisk bli straffet med opptil 6 års fengsel for å trakassere noen via SMS. Det sier noe om alvoret i dette.
Hvorfor tar jeg dette opp? Jeg tar det opp fordi jeg vil bekjempe det. Jeg vil ikke at flotte mennesker, skapt i Guds bilde, skal oppleve å få dager, uker, ja livet ødelagt av mobbing.

quot;Kanskje du har blitt utsatt for mobbing?

Kanskje du har  blitt utsatt for mobbing? Jeg har lyst til å oppfordre deg til å si ifra til foreldre, lærere eller helsesøster når det skjer. Du er alt for verdifull til å gå rundt med det alene.

Eller kanskje du mobber? Eller ser at noen andre gjør det? Jeg vil si til deg: SLUTT! Å trakassere noen med SMSer eller henge ut andre på facebook, kan ødelegge mennesker for livet.

Jeg er redd vi skjuler  oss bak kirkefasaden noen ganger. Vi er jo flotte unge mennesker som ikke gjør noe galt, eller… Mine venner, jeg har en nyhet til dere, det finnes der også. På leirer, festivaler, i ungdomsgrupper osv. Har dere lyst til å være med meg på et prosjekt, at vi bekjemper mobbing? La oss være ekte mannfolk som sier STOPP til mobbing.

Noen nyttige tips fra ung.no:
• Vær mot andre på nettet som du vil at andre skal være mot deg.
• Beskytt navnet ditt, lag et kallenavn. Gi aldri ut passordet ditt.
• Vær forsiktig med å gi ut opplysninger om deg selv.
• Spør om lov før du legger ut opplysninger eller bilder av andre.
• Skal du møte noen du har chattet med på nett? Ta med en voksen eller en venn.
• Blir du mobbet er det viktig at du tar kontakt med noen som kan hjelpe deg. Det kan være foreldre, en lærer eller helsesøster. Du kan også ringen Røde Kors-telefonen for barn og ungdom. Dit ringer du gratis og anonymt på 800 33 231.

Ill.foto: loopoboy 2.0 på flickr