Nåden for deg. Nåden til deg.

Nåden for deg. Nåden til deg.

Gratis. Tilgivelse. Noen andre betaler for deg. Du går fri. Jesus gir deg livet i gave. Alt er gjort ferdig. Guds kjærlighet. Ufortjent.

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk med Kristin Aamodt Hardang og Regine Høie Undheim her på iTro.

Her tar vi opp alt det som jenter er opptatt av. Fra jente til jente.

Nåde. Et ord som beskrives og forklares på mange måter. Et ord som kan være litt vanskelig å forstå. Et ord som egentlig sier alt. Om ikke du allerede har skjønt hva nåde betyr for deg, helt konkret – så håper jeg at du gjør det etter at du har lest denne lille teksten.

Nåden er for deg. Nåden er til deg.

Nåden i mitt liv

Er du vant til å gå i en menighet har du sannsynligvis hørt ett eller flere av disse beskrivelsene en gang eller to tidligere. Hvis ikke, har du kanskje hørt at «nåde» er et ord som titt og ofte brukes i en eller annen sammenheng der det snakkes om den kristne troen. Noen ganger kan det høres ut som om det skulle vært det enkleste ordet i verden å skjønne seg på. Og på en måte så er det det. Enkelt.

«..hvis «nåde» betyr «ufortjent», hva har det i bunn og grunn å gjøre med meg?»

For betydningen av ordet, er ikke en vrien nøtt: nåde betyr enkelt å greit «å få noe gratis». For meg blir det hakket mer avansert å skjønne seg på, når jeg begynner å tenke over hva det betyr i mitt eget liv. Hvis «nåde» betyr «gratis», hvis «nåde» betyr «ufortjent», hva har det i bunn og grunn å gjøre med meg? Trenger jeg i det hele tatt nåden? I så fall, hvorfor?

Det er akkurat som at de vakre, dype og sanne ordene om nåde ikke når helt inn. De treffer hodet mitt, og fornuften, men ikke alltid hjertet. Har du også noen slike spørsmål surrende rundt i hodet ditt?

Mellomrommet

Jeg vil nå vise deg et enkelt, men kraftfullt bilde, som jeg håper kan gi deg svar på noen av spørsmålene. Forhåpentligvis vil det også være en hjelp til å få et mer konkret og nært bilde på hva nåde betyr for akkurat deg.

«Å innse at du etter titusende gang fortsatt gjør de samme feilene, er vondt»

Å ha Jesus, selveste Guds sønn, til forbilde og Herre er uendelig godt. Han er vårt ideal. Slik vi ønsker å være. Ofte snakker brukes setningen «hva ville Jesus gjort?». Men det kan også være smertefullt fra tid til annen. Å innse at du etter titusende gang fortsatt gjør de samme feilene, er vondt. Følelsen av skuffelse sniker seg tettere inn på deg enn du liker.

Men du prøver på ny, tar imot tilgivelse og går ut i livet med reist rygg. Dette skal jeg klare! tenker du. Men så skjer det at du atter en gang gjorde det du egentlig ikke ønsket å gjøre. Du oppdager at du oftere enn å imponere Jesus, skuffer ham.

Her kommer bildet: mellom deg og idealene du lever etter, Jesus, er det alltid et stort mellomrom. Mellomrommet kjenner du ofte på kroppen i form av nederlag og skuffelser. Mellomrommet som er der vil alltid være der. Avstanden, eller distansen, mellom deg og Jesus, vil alltid være der.

«..du kan ta imot nåden og være takknemlig til Jesus for at han elsker deg med alle dine mangler.»

Det er nettopp denne avstanden som i kristen tro kalles for «nåden». Jesus kjenner deg, og han vet – bedre enn noen – at det mellom dere er en stor avstand. Avstanden kom etter syndefallet i Edens hage. Hver dag kan du våkne opp og avsky deg selv, for at du ikke strekker til – eller – du kan ta imot nåden og være takknemlig til Jesus for at han elsker deg med alle dine mangler.

Nåden er til for deg, fordi du trenger den.

Nåden er gitt til deg, fordi Jesus elsker deg.

 

Jentesnakk

En gang i måneden er det Jentesnakk med Kristin Aamodt Hardang og Regine Høie Undheim her på iTro.

Her tar vi opp alt det som jenter er opptatt av. Fra jente til jente.