Om å dømme andre

Om å dømme andre

Her en dag la jeg merke til at Dorthe Skappel fylte førstesiden på Dagbladet.

Jentesnakk

En tirsdag i måneden er det jentesnakk her på iTro.

Like ofte blir det guttesnakk, med Hans Arne Sanna.

Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt. Har du noe du ønsker å spørre jentesnakk eller Hans Arne om kan du sende en epost tiliTro@nlm.nosetter vi dere i kontakt med hverandre. Har du et tema du vil de skal skrive om – tips i vei!

”Jeg vil ikke forfalle” var skrevet med store bokstaver og plutselig visste alle at Dorthe hadde tatt Botox for å jevne ut rynker i pannen. Interessant? Ukentlig kan en også få med seg siste nytt om H.K.H. Mette-Marit. En uke får en beskrevet hvor sexy hun er mens neste uke handler det om hvor enkel hun var når hun først ble en del av rampelyset. Tredje uke får en vite den nøyaktige summen på et dyrt klesplagg som hun en gang brukte. Uken etter der igjen blir det ramset opp hvor mange ganger hun har brukt et bestemt type klesplagg (selvfølgelig med et bilde fra hver anledning hun har brukt plagget). Interessant?

Faktisk er det også synd på dem vi sammenligner oss med

Du er kanskje  en av dem som lett sammenligner deg med vakre kvinner som pryder aviser, blader og TV-reklamer. Dette presset rundt utseende, kropp og klær som media legger opp til, kan være utrolig slitsomt og ødeleggende om en lar seg påvirke av det. Det er synd på oss jenter som sammenligner oss med andre, men faktisk er det også synd på dem vi sammenligner oss med. Tenk hvor mange sider, overskrifter, bilder og ord som blir brukt for å henge ut og dømme den ene og den andre. Hva er vitsen?

Jesus møtte en gang en kvinne som hadde blitt grepet på fersk gjerning i ekteskapsbrudd (Joh. 8, 1-11). Loven sa at slike kvinner skulle steines og flere var nå samlet for å dømme kvinnen en gang for alle. Da sa Jesus noe litt spesielt. Han sa «Den av dere som er uten synd, kan kaste den første steinen på henne.» Det endte med at en etter en av de som hørte dette, snudde seg og gikk bort. Jesus stod så igjen med kvinnen og spurte henne om ingen hadde fordømt henne. Kvinnen svarte «Nei, Herre, ingen.» Da sa Jesus: «Heller ikke jeg fordømmer deg. Gå bort, og synd ikke mer fra nå av!»

Tenk på personen som skjuler seg bak bildet eller teksten

I Romerbrevet 2,1  står det at du, hvem du så er som dømmer, har ingen unnskyldning. «For når du dømmer en annen, fordømmer du deg selv. Du gjør jo det samme selv.» Vi skal ikke dømme andre. Dette er både for andres del, men også for vår egen del. Kanskje du neste gang du ser et bilde av en eller annen vakker kvinne, klarer å tenke litt annerledes. Tenk på personen som skjuler seg bak bildet eller teksten. Dette kan forhåpentligvis hjelpe deg til å ikke sammenligne deg, men heller tenke at du er heldig som slipper å være den som fyller førstesidene. En annen ting er dette med dømming av andre.

Dømmer du andre etter utseende, feil, egenskaper eller handlinger? Slenger du det ut som media ved å baktale en person til andre eller skrive negativt om vedkommende på bloggen eller facebook? Min oppfordring er at du prøver å ta et oppgjør med det å dømme og baktale andre. På den måten unngår du å være blant en av dem som kaster den første steinen.

Ill.foto:  Fotolia