I «guys group» på Kvitsund samles gutta for å snakke om alt og ingenting

I «guys group» på Kvitsund samles gutta for å snakke om alt og ingenting

– What's said in guys group, stays in guys group, sier Hamish Moore.

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.

Det kan kanskje se ut som at jenter finner lettere rom for å prate på et dypere plan, enn det gutter gjør. – Vi gutta må nok organisere oss litt mer, sier en av lederne for guttegruppen på Kvitsund.

– Så gutter snakker faktisk om følelser de også?

– Ja, men i færre ord. Sammenlignet med jenter så bruker kanskje gutta ikke så mange ord og blir nok fortere ferdig å snakke om det. Men de trenger nok en tydeligere ramme for å komme i gang med den praten.

Grupper kun for gutter

På Kvitsund er det altså et tilbud til alle gutter å komme i denne uhøytidelige gruppa. Der snakker de sammen, spiser hemmelig mat, jenter er ikke velkomne og det som blir sagt i gruppa blir i gruppa.

Her skal det være rom for det meste, både å tørre å åpne seg, å ikke si noe, stille spørsmål og ikke minst det å le sammen.

De to lederne for gruppa er Hamish Moore og Eilev Eriksen. De ser på dette som en svært positiv side ved jobben sin. Der får de høre om hvordan det er å være 19 år igjen, og hva som rører seg hos unge i 2019.

Vi må våge å si noe om hvordan det er å være forelska for første gang

Lederne deler også frimodig fra eget liv, til glede, latter og lærdom.

– Vi må våge å si noe om hvordan det er å være forelska for første gang. Snakke om de spørsmålene vi selv lurte på i den alderen, som bare var unødvendig tull og som kan bli et stort problem i et ungt liv i dag. De nevner eksempler som: «Kan noen bli glad i meg? Jeg som ser sånn ut? Jeg har jo så mye kviser!».

De snakker også gjerne om tro i disse gruppene, men setter ikke opp noen fast struktur på hvilke tema de skal gå gjennom for hver gang.

De gikk på «smeller» i Bibelen

– Vi vil jobbe for en slitesterk tro! Man kan lett få et syn på Gud som en som fikser, og hvis han ikke gjør det er han ikke vært å tro på.

Hamish og Eilev brenner for å få frem at i livet med Gud er vi aldri alene. Alle går på noen smeller selv om man følger Jesus, og Bibelen er jo full av eksempler på dette.

Disiplene kranglet, Jeremia var deprimert, Job mistet alt, Tomas tvilte, David myrdet for kjærlighet og begjær. Livet var ikke, og er ikke, en dans på roser.

– Ved å snakke om ting, for eksempel at troa kan være vanskelig, så hjelper vi andre på veien.

– Hvorfor bør andre starte slike grupper for gutter?

– Bare gjør det! Det er nyttig og bra, disse gutta er kule og det er gøy å være med dem.

Mike Erskine on Unsplash

iLivet

iLivet er en artikkelserie hvor vi tar opp forskjellige temaer som kan være aktuelle i dagliglivet til iTros lesere.