Perspektiv og prioriteringer

Perspektiv og prioriteringer

Det som er viktig å bruke tida på her og nå.

Det er påvist at gutter ofte velger yrker som gir høyere lønn, sammenlignet med jentene. Mange gutter tenker nok at det viktigste er å få seg en god utdannelse, som igjen vil gi god lønn, fint hus, fet bil osv. For å nå slike mål blir det viktig å studere og arbeide hardt.

At det bare er jentene som er opptatt av kropp og utseende er en myte som etterhvert begynner å bli gammel. Undersøkelser blant tenåringsgutter i Oslo viser at en av to er misfornøyd med kroppen sin, og ønsker blant annet å gå ned eller opp i vekt og få større muskler. Trening og kosthold blir derfor viktige ting i livet til mange gutter. Det er også en tanke om at dette vil føre til popularitet i venneflokken og «drag på damene», noe som er viktig for mange.

Data og TV er viktig for mange gutter

Som jeg har  nevnt i en tidligere guttesnakk spiller 70% av 15-årige gutter data i 2-3 timer hver dag. Det blir opp mot 20 timer i uka. Dersom vi også tar med TV-titting kommer vi fort opp i samme timeantall som en full arbeidsuke (37,5 timer), noe som gjør det vanskelig å argumentere mot at data og TV er viktig for mange gutter i dag.

Dette var noen av de mange tingene som ser ut til å være viktige for ungdomsgutter i dag, og jeg vil ikke komme her og si at disse tingene ikke får lov å være viktige. Men som kristen er det greit å stille seg spørsmålet: «Hvor  viktig er alt dette egentlig?»

Paulus skriver til  Filiperne at han ser på alt i dette livet som skrap, fordi «Kunnskapen om Kristus Jesus, min Herre, er så mye mer verd» (Fil 3,8). Det høres nesten litt brutalt ut å si at alt i livet er skrap, men sammenlignet med Jesus, så virket det sånn for Paulus.

Jesus snakket om å ikke ha sin skatt på jorden, men å ha den i himmelen, og jeg tror det også handler om at alt som er her på jorden ikke kan måles med det Gud gjorde da han sendte Jesus til jord for å dø for oss, og åpne himmelen for dem som tar imot han.

Det handler om at vi skal bruke de viktige tingene i livet vårt, til å vise hva som er det viktigste

Jeg tror ikke  dette betyr at alle skal slutte med det vi til nå har sett på som viktige ting i livet. Jeg tror det handler om at vi skal bruke de viktige tingene i livet vårt, til å vise hva som er det viktigste.

Vi kan studere og jobbe på en måte som viser at dette ikke er det viktigste for oss, Jesus er viktigst. Det går an å se på trening og kosthold som viktig, men samtidig vise at Jesus er viktigere. Det er mulig å spille data og se på tv på en slik måte at folk forstår at det ikke er dette som er skatten vår, det er det Jesus som er.

Hva er viktig i ditt liv? Og hvordan kan du bruke dette til å vise andre at Jesus er viktigere?

Ill.foto:  Pete Reed på flickr

En lørdag i måneden blir det guttesnakk, da med Håvard Østhus her på iTro.

Like ofteblir det jentesnakk.

Her tar vi opp alt det som jenter og gutter er opptatt av. Fra jente til jente, og gutt til gutt. Har du noe du ønsker å spørre jentesnakk eller Håvard om kan du sende en epost til iTro@nlm.nosetter vi dere i kontakt med hverandre. Har du et tema du vil de skal skrive om – tips i vei!