Realistiske forventninger

Realistiske forventninger

Vi har snakket med fortsatt ´litt nygifte´ Jan Kristian og Cathrine Behrentz om boka «Hvorfor sa ingen det? Ting jeg gjerne skulle ha visst før jeg giftet meg.»

Da Cathrine var 16 år og gikk i 1. klasse på Vestborg ble hun sammen med den ett år eldre Jan Kristian. Fire år senere giftet de seg, og nå syv måneder etter har de det veldig bra. Som forventet trives de med ekteskapet.

Utgangspunktet deres er  dermed veldig forskjellig fra det forfatter av boka ´Hvorfor sa ingen det?´, Gary Chapman, forteller om sin start på ekteskapet. Etter noen måneder som gift var det nesten krise i forholdet mellom han og Karolyn. Det kjenner ikke Cathrine og Jan Kristian seg igjen i.
– Vi var forlova i 1,5 år, og hadde lang tid til å forberede oss. Vi leste blant annet en annen samlivsbok, og fikk snakket om mye, sier Cathrine.
– Jeg tror vi tenkte realistisk om hva det ville si å faktisk leve sammen, sier Jan Kristian.

Boka er interessant og lettlest, men også grundig

´Hvorfor sa ingen  det?´ tar opp ulike tema som er viktig for par å snakke sammen om, og er beregnet for kjærestepar som tenker på å gifte seg. Økonomi, familiebakgrunn, seksualitet, krangling og tilgivelse, er eksempler på tema du får hjelp til å snakke deg gjennom, ved å bruke boka. Cathrine og Jan Kristian syns boka er god, og anbefaler den til andre par, både kjærester, forlova og gifte.
– Når det begynner å bli seriøst, og man har begynt å snakke om å gifte seg – da er det bra å lese den, tror Jan Kristian, og Cathrine nikker.
– Boka er interessant og lettlest, men også grundig, sier hun.
– Det er ikke en lærebok med mye fakta, men hjelp til samtale. Personlige opplevelser er god intro til spørsmålene, fortsetter Jan Kristian.

Bra med hjelp til å snakke sammen om viktige spørsmål

Begge to syns  det er bra med hjelp til å snakke sammen om viktige spørsmål som man ikke så lett snakker om av seg selv. For eksempel tenker de på hva man tenker om utdannelse, jobb, og forventninger til den andre.
– Hvis jeg forventer at vi skal vaske huset hver uke, mens det føles unødvendig for Jan Kristian, har vi en utfordring, sier Cathrine. Jan Kristian tror at forventningene våre henger sammen med det vi er vant til hjemmefra. Og dette skriver også Gary Chapman om i boka.
– Vi har en fordel at familiene våre er ganske like, og det har gjort at dette ikke er så utfordrende for oss, sier Jan Kristian.

Etter syv måneder  som gift har herr og fru Berhrentz fortsatt ikke hatt noen store konflikter, men da Cathrine plutselig kom hjem med 10 kg belgisk vaffeldeig til 500,- og det ikke en gang var plass i fryseren til det, ble Jan Kristian sint. Nå ler de mens de forteller.
– Jeg visste ikke hva jeg skulle si. At Cathrine brukte 500,- helt uten videre gjorde meg irritert, forteller Jan Kristian.
– Det er et tema i boka å avtale pengebruk. Etter vaffeldeigen har vi blitt enige om at vi ikke skal gjøre impulskjøp over 500,-, sier Cathrine.
– Jeg ble faktisk veldig glad i de vaflene jeg, legger Jan Kristian til, og ler.

Les mer om boka på Utsyn.no

Foto: Privat

 

Sex & sånn

Sex og sånn er spalten hvor vi tar opp spørsmål rundt for eksempel seksualitet, forelskelse og forhold, på et bibelsk grunnlag.

I denne saken snakker Cathrine og Jan Kristian Behrentz om at det er viktig å forberede seg på ekteskapet. De anbefaler boka «Hvorfor sa ingen det? Ting jeg gjerne skulle ha visst før jeg giftet meg.», skrevet av Gary Chapman, og utgitt på Lunde Forlag.