Samboerskap?

Samboerskap?

Er det galt å bo sammen hvis man ikke har sex og sover i forskjellige soverom?

 

Spørsmål og svar

Lurer du på noe? Send inn spørsmålet ditt tiliTro@nlm.no,eller påfacebooksida vår.Eller kanskje finner du svar iSpørsmål og Svar-spalten vår.

Hva er egentlig forskjellen på om kjæresten min bor på gjesterommet hjemme hos oss, slik det har vært til nå, og om vi hadde bodd sammen i samme leilighet?Vi kommer ikke til å ha sex, så det eneste som kommer til å endre seg er at mamma og pappa ikke er tilstede. Og vil det fortsatt bli sett på som samboerskap hvis vi hadde bodd (i forskjellige rom så klart) i en leilighet med f.eks 2 andre fra skolen? Hvorfor er det galt å bo sammen hvis man ikke har sex og sover i forskjellige soverom?

Dypest sett handler også dette valget om relasjonen til Gud

Først vil jeg  si: velsignede deg som leter og «banker på» for å få hjelp til å søke Guds vilje og kristen veiledning i spørsmål som har å gjøre med den viktigste relasjonen vi velger i livet. Du sier dere begge har tenkt på å flytte sammen, men er veldig usikre på hva dere føler. Mitt råd er at dere er ærlig mot dere selv og hverandre og klargjør hva den usikkerheten skyldes.

Er dere usikre på om dere skal satse på hverandre, eller går det på om det er moralsk rett etter kristen etikk? Kommer dette i så fall fra det dere er opplært i, andres forventninger eller egen overbevisning? Salme 119 skildrer noe av denne kjærligheten til Guds gode ord og påbud som gjør at slike krevende og mot- strømmen- beslutninger blir så viktige og dyrebare for den somelsker Herren. Dypest sett handler også dette valget om relasjonen til Gud.

Min tanke er at det er mer umulig enn galt

I boka  «Samlivsetikk og kristen tro» (Lunde Forlag, 2011), defineres et ekteskap etter kristen forståelse som et offentlig løfte om livslang troskap og med en form for offentlig eller kirkelig registrering. Flytter man sammen uten ekteskapsinngåelse, fordi dette er enklest og mest praktisk, foreligger det etter kristen forståelse ikke noe ekteskap (s 91). Jesus var tydelig i sin henvisning til skapelsen: «Derfor skal mannen forlate far og mor og holde fast ved sin kvinne og de to skal være én kropp.» Matt 19,5. Jesus fortalte frimodig om Guds gode tanke; samtidig forklarte han at menneskene ber om og lager formildende regler fordi hjertene er så harde (Matt 19,8).

Du spør videre hvorfor det er galt å bo sammen hvis man ikke har sex og sover på hvert sitt rom. Min tanke er at det er mer umulig enn galt. Seksualdriften er normalt sett en fantastisk sterk kraft som vi utforsker og skal bli fortrolig med i løpet av barne- og ungdomsårene. Som kjærester er den en viktig del av følelsesrelasjonen. Men da, som ved faser også senere i livet, må man øve på å legge bånd på seg og ta hensyn til den andre og de måla man har satt seg om å la seksuallivet leves fullt ut først innenfor rammen av inngått ekteskap.

Be sammen og våg å leve radikalt gjennom bevisste valg som Gud velsigner

Til slutt ønsker  jeg for dere at denne prosessen fører dere nærmere Gud og hverandre. Det ligger rik velsignelse i å søke Guds vilje, også når vi kjenner at det koster oss noe og vi egentlig ikke har lyst. Å vente på en glede er også en glede. Og vit at det ligger stor kraft i det å ta et skritt tilbake og starte på nytt når man svikter sine idealer. Jesus har behag i det ydmyke hjertet som søker hans nåde og hjelp.

Lykke til med å bruke tid sammen og med venner, gjerne i kollektiv der dere sammen kan leve velsignede liv. Personlig har jeg likevel tro på at det gir livskvalitet og frimodighet å være tydelig på å leve adskilt selv om det skulle koste mer. Be sammen og våg å leve radikalt gjennom bevisste valg som Gud velsigner. Noen vil hevde det er gammeldags; mange har imidlertid erfart at dette er evig gyldige ordninger bygget på sentraleverdier.

Vennlig hilsen Liv Marit Egeland Pettersen

Foto:littlelixiepå flickr